Fungovanie Ngwenya sklárni

Fungovanie Ngwenya sklárni

Všetko to začalo v roku 1979 spoločnosťou Swedish Aid, kedy postavili továreň, doviezli všetky stroje a zariadenia výrobu skla. Spoločnosť zo začiatku zamestnala a vyškolila domácich Svazijcov v starodávnom umení fúkania skla. Dvoch najtalentovanejších poslali do Švédska, aby ich vyškolili jedny z popredných sklárov na svete.

Od roku 1981 až do svojho zatvorenia v roku 1985 továreň výhradne riadili Svazijci. V júni 1987 továreň znovu ožila vďaka Richard, Alix a Chas Prettejohn. Richard bol farmár, Alix bývalá knihovníčka a Chas námorný inžinier. Prettejohnovci boli vášniví zberatelia sklenených slonov zo svazijského sklárskeho remesla až zrazu po úplnom zatvorení už nebolo čo zbierať. Po niekoľkých rokoch sa rozhodli prísť do Eswatini a stať sa hrdými majiteľmi jedinej továrne na fúkanie skla v Afrike.

Vďaka ich odhodlaniu a samozrejme pomoci od iných sklární, ako Consol Glass, Talana terajšia Ngwenya Glass Factory, zamestnáva cez 70 pracovníkov, vrátane 4 pôvodných zamestnancov a 2 pôvodných dúchadiel. Pán Sibusiso Mhlanga, ktorý v 70. rokoch prešiel pokročilou prípravou vo Švédsku, učil nových učňov odveké umenie fúkania skla a v posledných rokoch niekoľkokrát navštívil Švédsko, aby opäť spolupracoval s niektorými z popredných sklárov sveta.

V špeciálnej peci denne roztavia 600 kg až 1 tonu rozbitých fliaš, ktorá spaľuje zmes použitého kuchynského oleja (hlavne KFC) a parafínu v pomere 85/15. Všetky remeselné výrobky sú fúkané alebo ručne vyrezávané talentovanými eswatinskými remeselníkmi, ktorí denne vyrobia okolo 1500 kusov. Päťdesiatdeväť zamestnancov premieňa odpadové sklo na „výrobky s určitým účelom“, ktoré sa ďalej predávajú do ostatných kútov sveta. Dôvodom, prečo je sklo Ngwenya také výnimočné, je to, že sa používa iba recyklované sklo (hlavne staré fľaše na studené nápoje) a že každý jeden kus je úplne ručne vyrobený a fúkaný.

Ngwenya patrí medzi najčistejšie oblasti Eswatini, pretože každá fľaša, ktorá upúta pozornosť detí, si nájde cestu do továrne. Ngwenya Glass sa aj zaoberá ochranou prírody a organizuje dni čistenia životného prostredia pozdĺž hlavných ciest vo svojej oblasti. Robia to pretože povzbudzujú školy v ich oblasti, aby robili tieto upratovania práce výmenou za dary stavebných materiálov alebo futbalových výstrojov.

K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

4930
K

Afrika  

Zanzibar, Lesotho, Eswatini, Tanzánia, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3345 4460€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

10 dní

Trvanie

2869 3260€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: