Futbalový štadión v Kapskom Meste

Futbalový štadión v Kapskom Meste DHL Stadium či Cape Town Stadium

Pokiaľ ste na jednej z vyhliadkových plošín v Kapskom Meste, napríklad na Stolovej hore či Signal Hill, máte k dispozícii nádherný výhľad na celé mesto. To, čo mu pri pohľade dodáva šmrnc a je neprehliadnuteľné, je futbalový štadión v blízkosti prístavu. Vyzerá ako jedna veľká a elegantná biela misa dodávajúca mestu modernu. Tento futbalový stánok sa nazýva DHL Stadium (komerčné účely), hoci ho možno nazvať aj jednoducho Cape Town Stadium.

Ide o štadión s kapacitou pre maximálne 58 309 divákov, hoci pri vypredaných zápasoch sa udáva číslo 55 000. Súčasný stále nový štadión sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Green Point Stadium s kapacitou 4 500 miest (kedysi však až 18 000), ktorý postavili oveľa skôr - v roku 1897. Dnes sa využíva najmä na atletické a cyklistické účely.

Počas fázy plánovania bol aj DHL Stadium známy ako Štadión Green Point. Modernejšiu "bielu misu" však postavili za jasným účelom - pre organizáciu MS 2010 vo futbale. Dnes je tento krásny stánok domovom klubov Premier Soccer League - Cape Town Spurs (od roku 2010) a Cape Town City (od roku 2016). Od roku 2015 tiež hostí turnaj v juhoafrickom ragby Sevens.

Má výbornú polohu, keďže leží medzi Signal Hill a Atlantickým oceánom v blízkosti centra Kapského Mesta a Victoria & Alfred Waterfront, obľúbeného turistického a nákupného miesta. Počas MS 2010 mal kapacitu 64 100 miest. Napriek tomu, že ani teraz nie je malá, je Cape Town Stadium až 5. najväčší štadión v Južnej Afrike. Tým najväčším je Soccer City (či FNB Stadium) s kapacitou takmer 95 000 divákov.

Výstavba štadióna Cape Town sa začala v marci 2007 a cena konštrukcie sa odhaduje na cca 600 miliónov amerických dolárov. Architektmi projektu bolo združenie medzi GMP Architects z Nemecka a dvoma miestnymi firmami, Louis Karol a Associates and Point Architects.

V rámci MS 2010 sa tu hralo niekoľko pamätných zápasov. Z tých naj vyberáme:

  • Portugalsko - Severná Kórea 7:1 (G-skupina)
  • Argentína - Nemecko 0:4 (štvrťfinále)
  • Holandsko - Uruguaj 3:2 (semifinále)


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: