Gastronómia na Veľkonočnom ostrove

Gastronómia na Veľkonočnom ostrove

Typické jedlo Veľkonočného ostrova je založené najmä na rybách a morských plodoch, medzi ktorými vyniká tuniak, či mahi mahi (doráda); z morských plodov sú to homáre, krevety a rape-rape (menší druh homára pôvodom z ostrova). 

Najtradičnejšou metódou prípravy jedál je curanto - to znamená, že sa jedlo varí v diere v zemi, na dreve a rozžeravených kameňoch - rovnako, ako pred stovkami rokov. Horúce kamene sú pokryté banánovými listami, na ktoré sa umiestni mäso (najmä kuracie) a ryby, ktoré je potom opäť pokryté listami a kameňmi. Druhá vrstva - ako sladké zemiaky či maniok - sa umiestni na vrch na hľuzoch. Opäť sa prikryje banánovými listami a zeminou. Jedlo sa tak varí v teple, pomaly.

Najhlavnejšou zložkou miestnej kuchyne však zostáva tuniak. Tuniak sa konzumoval od historických čias a dodnes je súčasťou niekoľkých receptov. Najreprezentatívnejším typickým jedlom je Rapanui ceviche - čerstvý tuniak, ktorý sa podáv surový a nakrájaný na malé kúsky. Dresing môže byť rôznorodý, ale často sa používa zmes citrónu a ají (chili) alebo kokosového mlieka. 

Tuna carpaccio je ďalšie bežné jedlo, ktoré nájdeme v reštauráciách. Je to zdravé, ľahké jedlo - ryba sa nakrája na tenké plátky a dochutí sa soľou, citrónom, olivovým olejom a strúhaným parmezánom. Tuniakové empanády sú tiež veľkou pochúťkou - zvyčajne je to vyprážaná empanáda plnená restovaným, čerstvým, ostrovným tuniakom. Najbežnejšia je kombinácia tuniak a syr; alebo tuniak, syr a paradajka.  Najtypickejšia sladkosť Veľkonočného ostrova je Po’e - ide o druh pudingu alebo piškóty z banánu, tekvice alebo manioku, múky, mlieka a cukru. Po’e je veľmi sladké, šťavnaté a nadýchané. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Veľkonočný ostrov, Patagónia, Chile


náročnosť

14 dní

Trvanie

5279 7134€
E

Amerika  

Južná Amerika, Oceánia, Veľkonočný ostrov, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

19 dní

Trvanie

5592 6990€
K

Amerika  

Južná Amerika, Veľkonočný ostrov, Chile, Argentína


náročnosť

11 dní

Trvanie

6632 6908€
Newfoundland a Labrador - najexotickejšia provincia Kanady
Blog

Blog Newfoundland a Labrador - najexotickejšia provincia Kanady

Severovýchod Kanady je pre naše poznanie sveta nezastupiteľný. Fascinujúca história či prírodné krásy sú prepojené s európskym dobývaním Ameriky.…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Kam vyraziť počas Veľkej noci? Tu je našich desať tipov!
Blog

Blog Kam vyraziť počas Veľkej noci? Tu je našich desať tipov!

Kým pre kresťanov je Veľká noc najvýznamnejším sviatkom v roku, pre cestovateľov je úžasnou príležitosťou na poznávanie sveta. Nielen kvôli dvom…

Viktor Háber 10 min. čítania
Osem tipov na skvelú dovolenku pre zamilovaných
Blog

Blog Osem tipov na skvelú dovolenku pre zamilovaných

Už viete, kde budete tráviť najbližšiu dovolenku so svojou polovičkou? Potešte ju najkrajším darčekom v živote. Zoberte ju na biele pláže Maldív,…

Viktor Háber 13 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: