Prvá zmienka o syre Gouda pochádza z roku 1184, vďaka čomu je považovaný za jeden z najstarších syrov, ktoré sa dodnes vyrábajú. Výroba syrov bola v holandskej kultúre vždy doménou žien, ktoré toto remeslo predávali na svoje dcéry a vnučky, vďaka čomu prežilo dodnes. Počas letných mesiacov sa v meste Gouda každý týždeň uskutočňuje trh s týmito obrovskými pecňami syra, ktoré môžu dosahovať hmotnosť až 16 kilogramov. Tento trh je pozostatok starých obchodných stykov. Syr dostal meno Gouda nie kvôli tomu, že by sa v tomto meste vyrábal, ale vďaka veľkým farmárskym trhom, na ktorých sa s týmto syrom obchodovalo, a Gouda mala kráľovský monopol na obchodovanie so syrom. Pravidlá obchodovania so syrom upravoval vyjednávací systém „handjeklap“. Predávajúci a kupujúci si tu podajú ruky a obaja zakričia cenu; ako náhle sa na cene zhodli, syr bol predaný. V súčasnosti je tento syr vyrábaný v mnohých krajinách sveta, ale názvy Borenkaas, Noord Holandse Gouda a Gouda Holland sú registrované v EÚ so statusom chráneného zemepisného označenia.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Holandsko
- Marihuana v Holandsku
- Najväčší pivovar na svete
- Holandsko, krajina pod úrovňou mora
- Ajax Amsterdam najslávnejší klub severnej Európy
- Najvyššia hora v Holandsku
- De Wallen – Amsterdamský Red Light District
- Veterné mlyny v Kinderdijku
- Markthal, najkrajšia tržnica v Európe
- Holandské tulipány
- Dom Anny Frankovej
- Príbeh Anny Frankovej a jej múzeum