Príbeh Anny Frankovej a jej múzeum

Príbeh Anny Frankovej a jej múzeum Vyšetrovanie identifikovalo podozrivého, ktorý mohol vydať Anne Frankovú a jej rodinu nacistom.

Anna Franková, bola azda najznámejšie dievčatko židovského pôvodu. Denník, ktorý napísala počas dvoch rokov života a ukrývania sa v nacistickom koncentračnom tábore sa stal najslávnejším záznamom o živote Židov počas druhej svetovej vojny. 

Otec Anny Frankovej bojoval ako nemecký dôstojník v 1. svetovej vojne a matka bola ženou v domácnosti, na prvý pohľad boli úplne normálna rodinka, napriek tomu, že boli liberálni Židia, nedodržiavali všetky zvyky a tradície judaizmu. S nástupom 2. svetovej vojny sa už v Nemecku prestali cítiť bezpečne, kvôli pracovným problémom a hospodárskej kríze sa rozhodli presťahovať do Amsterdamu, Holandska. Anna spolu so sestrou Margot tu chodili do školy a žili úplne normálny život, až kým sa situácia nezhoršila. Postupne prichádzali na rad prísnejšie pravidlá, Židia nesmeli byť majiteľmi obchodov, domov, postupne im zhabali majetky a boli často krivo obvinení a prenasledovaní. To viedlo Frankovcov k životu na úteku, až kým sa neukryli v nepoužívaných priestoroch firemného skladu, do ktorého viedol vchod cez jediné dvere ukryté za špeciálnou otočnou knižnicou. Takmer po dvoch rokov skrývania, ostal ich ukrýt prezradený, čo viedlo k ich deportácii do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tu si Anna potajomky písala denník a zdokumentovala svoj krutý život v tábore. Do dnešného dňa nikto nevedel, kto ich zradil, ale postupne sa vynárajú nové skutočnosti. 

Nové vyšetrovanie identifikovalo podozrivého, ktorý mohol vydať Annu Frankovú a jej rodinu nacistom. Tím vrátane bývalého agenta FBI uviedol, že Arnold van den Bergh, židovská osobnosť v Amsterdame, pravdepodobne udal rodinu Frankovcov, aby zachránil svoju vlastnú rodinu. Tím zložený z historikov a ďalších odborníkov strávil šesť rokov vyšetrovaním tohto prípadu, pomocou moderných vyšetrovacích techník a počítačových algoritmov hľadali spojenia medzi mnohými rôznymi ľuďmi. Van den Bergh bol členom Amsterdamskej židovskej rady, orgánu núteného vykonávať nacistickú politiku v židovských oblastiach. V roku 1943 bola rozpustená a jej členovia boli poslaní do koncentračných táborov. Boli to časy, kedy ľudia urobili všetko, aby ochránili seba a svoju rodinu.

Tím uviedol, že zápasil s odhalením, že zradcom bol pravdepodobne iný Žid. Ale našli sa aj dôkazy, ktoré naznačujú, že Otto Frank, Annin otec, to mohol vedieť aj sám a držal to v tajnosti. V spisoch predchádzajúceho vyšetrovateľa našli kópiu anonymného odkazu zaslaného Ottovi Frankovi, ktorý identifikuje Arnolda van den Bergha ako jeho zradcu. Tieto odhalenie sú pre mnohých šokujúce, väčšinou sa Židia neudávali medzi sebou.

Holandsko je v súčasnosti polarizovanou krajinou, ktorá je svedkom posmelenej krajnej pravice. Anne Franková tu zostáva pripomienkou útlaku a predsudkov uvalených na časti holandskej spoločnosti v nie tak vzdialenej minulosti a varovaním pred tým, čo sa môže stať z národa prepadnutého fašistami. Aj keď stále existuje určitá miera skepticizmu a uznania, že možno nikdy nebudeme poznať skutočnú identitu zradcu, tento príbeh slúži ako varovanie - lekcia o tom, čoho môže byť ľudstvo schopné vo svojej najtemnejšej dobe. A odkaz Anny Frankovej žije ďalej.

Keď budete v Amsterdame, určite neobíďte múzeum Anny Frankovej v Amsterdame. Jej večnou pripomienkou jednej z množstva ľudských tragédií poslednej svetovej vojny 20. storočia. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: