Grado - malebné mestečko severného Talianska

Grado - malebné mestečko severného Talianska

Chcete tip na krásne mestečko na brehu mora, kde sa viete nadýchnuť talianskej atmosféry? Vyberte sa do mesta Grado na severe krajiny v provincii Friuli-Gulia Venezia. Prastaré mestečko v lagúne bolo založené Rimanmi z provincie Venetia et Histria, ktorí sa sem uchýlili pred vpádmi nájazdníkov zo severu. Najväčšieho rozkvetu sa mesto dožilo v 5-6 storočí. V roku 568 sem utiekol dokonca patriarcha z neďalekej Aquileii. Po príchode Longobardov sa mesto stalo biskupstvom.

Dnes Grado priťahuje turistov najmä vďaka plážam, historickým pamiatkam a príjemnej prímorskej atmosfére, ktorá sa preháňa uličkami plnými kaviarní a malých reštaurácií. Ak prídete autobusom, ten vás vyhodí neďaleko maličkého prístavu s jachtami či člnmi, odkiaľ je to do starého centra len niekoľko minút chôdze. Na malé námestie vedú úzke kamenné uličky. Dominuje mu dóm Sant´Eufemia. Pochádza z roku 568, pričom bol vysvätený až o jedenásť rokov neskôr.

Vnútro dómu je nádherne zdobené. Podlaha sa skladá z mozaikového obloženia zo 6.storočia. Na ľavo od dómu stojí baptistérium (5st.). K dómu patrí aj malé lapidárium vzadu na záhrade. Vedľa dómu stojí ďalší rannokresťanský kostol Santa Maria delle Grazie so zaujímavou mozaikovou podlahou. Túlam sa po okolitých starých kamenných uličkách. Dýcha tu atmosféra niekoľkých storočí a všade rozvoniava čerstvo rozvešané prádlo. Zo starého námestia sa presúvam na nové, väčšie a modernejšie. V jeho strede sú zvyšky budov spolu s mozaikovou výzdobou.

Vybral som sa na promenádu presýtenú čerstvým morským vzduchom. Promenáda je ukončená malým mólom, na ktorom sa veľmi dobre relaxuje. Nad Hlavnou ulicou idem až na koniec, kde začína prístav plný jácht. Kúsok pred prístavom je malá reštaurácia „pizza al taglio“. Kúsok pizze s čiernymi i zelenými olivami a malými rajčinami padne viac než vhod.

Kráčajte okolo kanála s množstvom rybárskych lodí. Na každej druhej sa niečo deje. Rybári čistia siete, umývajú lode alebo čas využívajú na malé opravy. Grado je pokojné mestečko, v lete sa mení na letovisko, no má v sebe niečo príťažlivé.

Vychutnajte si naše blogy z Talianska

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: