Hoci patrí Cortina d´Ampezzo do rovnakého kraja ako svetoznáme Benátky, má s nimi pramálo spoločného. Azda len obľúbenosť návštevníkov, pretože každý, kto sa ocitne aspoň na chvíľku v Dolomitoch, sem určite zavíta. Cortina sa z malého mesta vypracovala na najpôsobivejšie horské stredisko a preto právom dostala prezývku „srdce Dolomitov“. Taliansky šarm sa jej uprieť nedá, a keď si predstavíme, že sa tu zmiešal s alpskými vplyvmi, zrazu je na svete mesto, aké nemá páru. Mesto pretína hlavná tepna, ktorá prebieha námestím pod typickou zašpicatenou zvonicou kostola sv.Filipa a Jakuba. Je skutočným korzom a ožíva ráno, kedy domáci spoločne s turistami hľadajú podnik, v ktorom si môžu vypiť svoje ranné capuccino a dať si raňajky. Pred lyžovačkou či dobrou túrou sa treba posilniť. Výklady luxusných obchodov ponúkajú miesto, kde minúť svoje stovky či tisíce eur, ale nájdete tu aj výlety do okolia, hotely, nádherné chaty či potrebné vybavenie, teplé oblečenie, lyže a mnoho iných drobností. Niektoré obchodíky predávajú typické výrobky od obrovských údených šuniek cez miestne syry, lesné plody či košíky hríbov. Za posledné roky sa mnohé domy v centre či v jeho tesnej blízkosti premenili na podniky, hotely či apartmány. Tie najprepychovejšie pýtajú bez problémov aj zopár stoviek eur za noc. Aj tak sú vypredané. Hotely domáci citlivo obložili drevom, do okien vysadili muškáty a ulice sa premenili na alpskú, respektíve dolomitskú rozprávku. Nikto by neveril, že Cortina má len 6000 obyvateľov, pretože turisti ich počet bez problémov zdvojnásobia. Bočné uličky klesajú z kopca, alebo naopak stúpajú, no jedno majú spoločné. Na ich konci vidno ako mesto obkľúčili skalnaté masívy hôr. Sú prekrásne a obiehajú okolo Cortiny ako kráľovská koruna na hlave. Západne od mesta sa dvíha masív Tofana s najvyšším vrcholom položeným vo výške cez 3200 mnm. Do jej lona vedia priamo z Cortiny dokonca obľúbená lanovka. Podvečer sa po sieste mesto opäť zaplní a vtedy je dobré hľadať si miesto v reštaurácii. Majú tu všetko, čo vynikajúca talianska kuchyňa ponúka, no nezabudli ju okoreniť aj o tradičné miestne špeciality. Reštaurácie večer praskajú vo švíkoch a pre Talianov je ich návšteva spoločenskou udalosťou aj zážitkom, aký si v BUBO nenecháme ujsť. Chcete ochutnať niečo tradičné? Pohľadajte cestoviny pennete kappadue. Tie sú miestnou špecialitou a tomu, kto si ich objedná, sa v ústach rozohrá chuť vlašských orechov, parmezánu a rukoly. Cortinu d´Ampezzo alebo, ako domáci vravia vo svojom dialekte, Anpezo, s výhľadmi na všadeprítomné Dolomiti je ľahké si zamilovať.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Limoncello na ostrove Capri
- Taliansky Janov
- Subiaco - kde sa narodila Lucrezia Borgia
- Hrad v Catanii - Castello Ursino
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Michelangelo a Dávid
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii