Najlepší chlieb na svete

Najlepší chlieb na svete Pane di Altamura D.O.P.

 Slovenský, rakúsky či maďarský chlieb? Alebo francúzska bageta, arabská pita, či afganský nan? Brazilský Pao de Queijo, egyptský Aesh Baladi... Všetky som ochutnal mnoho mnoho razy.
Málokto by v takejto tabuľke spomenul Taliansko, a málokto chlieb z Altamura. Nevedia o ňom. Altamura sa nachádza v regióne Apúlia, o ktorej som napísal cestopis s gurmánskymi radami a v ktorom nájdete aj viac fotografií chleba. Nielen tú, kde vystavujú chlieb na ulici ako umelecké dielo.
A to umelecké dielo naozaj je.
 
Pane di Altamura je chlieb s označením D.O.P. Priznám sa, kvôli tomuto chlebu som do Altamuri zavítal. O meste som vedel ešte z čias, kedy som v talianskej televízii u svojho kamaráta Giullia videl dokument o pekárovi Di Gesù, ktorý prinútil zavrieť miestny McDonald.
Chlieb som kúpil v pekárni priamo na námestí Piazza del Duomo v Altamure. Prídete sem po ulici Federico II di Svevia. O úžasnom Frederikovi píšem v blogu o najunikátnejšom hrade sveta. Chlieb Altamura má veľmi silnú identitu. V prvom rade má neprehliadnuteľný tvar, so sýtožltou striedkou, intenzívnou, plnou a voňavou. Celý sme ho zjedli iba tak nasucho a zapíjali vodou a mne sa zdalo, že som sa vrátil do detstva, kedy mi podobne chutil maďarský chlieb z Mosonmagyaróváru.
Ešte jedna pikoška z juhu Talianska -Apulia, Basilicata. Po príchode do reštaurácie kdekoľvek nám vždy doniesli nakrájaný chlieb v papierovom sáčku. Žiadny prútený košík, vždy tmavý papierový sáčok. Chlieb je základom stola a na ten z mesta Altamura nezabudnem!
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: