Slovenský, rakúsky či maďarský chlieb? Alebo francúzska bageta, arabská pita, či afganský nan? Brazilský Pao de Queijo, egyptský Aesh Baladi... Všetky som ochutnal mnoho mnoho razy.
Málokto by v takejto tabuľke spomenul Taliansko, a málokto chlieb z Altamura. Nevedia o ňom. Altamura sa nachádza v regióne Apúlia, o ktorej som napísal cestopis s gurmánskymi radami a v ktorom nájdete aj viac fotografií chleba. Nielen tú, kde vystavujú chlieb na ulici ako umelecké dielo.
A to umelecké dielo naozaj je.
Pane di Altamura je chlieb s označením D.O.P. Priznám sa, kvôli tomuto chlebu som do Altamuri zavítal. O meste som vedel ešte z čias, kedy som v talianskej televízii u svojho kamaráta Giullia videl dokument o pekárovi Di Gesù, ktorý prinútil zavrieť miestny McDonald.
Chlieb som kúpil v pekárni priamo na námestí Piazza del Duomo v Altamure. Prídete sem po ulici Federico II di Svevia. O úžasnom Frederikovi píšem v blogu o najunikátnejšom hrade sveta. Chlieb Altamura má veľmi silnú identitu. V prvom rade má neprehliadnuteľný tvar, so sýtožltou striedkou, intenzívnou, plnou a voňavou. Celý sme ho zjedli iba tak nasucho a zapíjali vodou a mne sa zdalo, že som sa vrátil do detstva, kedy mi podobne chutil maďarský chlieb z Mosonmagyaróváru.
Ešte jedna pikoška z juhu Talianska -Apulia, Basilicata. Po príchode do reštaurácie kdekoľvek nám vždy doniesli nakrájaný chlieb v papierovom sáčku. Žiadny prútený košík, vždy tmavý papierový sáčok. Chlieb je základom stola a na ten z mesta Altamura nezabudnem!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie
- Cucina Povera – zdravé jedlo chudobných
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Bari – rady, informácie, a čo vidieť
- Rímske Fiumicino - prvé Anti-Covid letisko na svete