Harran

Harran Včelie úle - Východné Turecko

Pri ceste juhovýchodným Tureckom by ste rozhodne nemali vynechať mesto Harran. Mesto, ktoré má necelých 100 000 obyvateľov, v sebe ukrýva zaujímavú históriu či jednu z architektonických špecialít v podobe obydlí, ktoré pripomínajú včelie úle.

Samotné mesto leží približne 40 km od “Mesta prorokov” Sanliurfa a nachádza sa približne 10 km od sýrskych hraníc. Je to naozaj blízko, veď Raqqa odtiaľto leží 115 kilometrov a do sýrskeho Aleppo je to približne 300 kilometrov. Mesto bolo pod názvom Cháran spomínané v knihe Genesis a bolo odvodené od hebrejského Charan. Harran bol miestom, kde bojovali Rimania s Parthami, prišiel tu o život jeden z najbohatších mužov svojej doby - Crassus.

Harran bol takisto miestom bojov Križiakov a do zajatia tu padol aj Balduin II., ktorý sa neskôr stal jedným z jeruzalemských kráľov. Samotné mesto je so svojou aglomeráciou, kde ľudia žijú nepretržite vyše 6000 rokov, označované ako jedno z najstarších na našej planéte. Pri prechode mestom narazíte na pozostatky starovekého mesta, ktorému dominuje pevnosť a ruiny slávnej harranskej univerzity.

Cieľom návštevy mnohých turistov sú slávne včelie úle, ktorých architektonický štýl preslávil mesto a ovplyvnil aj mnoho súčasných stavieb. Charakteristické budovy, ktorých konštrukcia pozostáva z nepálených tehál, ktoré sú omietnuté hlinou sú dnes už len veľmi málo používané ako reálne príbytky miestnych obyvateľov. Takýto spôsob stavby obydlí sa datuje približne do tretieho storočia pred naším letopočtom. No “včelie úle”, ktoré dodnes ešte v Harrane nájdete, sú maximálne 200 rokov staré. Harran je týmito príbytkami v Turecku známy, pričom podobné obydlia sa vyskytujú aj v severnej Sýrii, ale našli sa dokonca aj v talianskej Apulii.

Samotné budovy sú prepojené, a tak tu nájdete kuchyňu, miestnosti pre mužov, ženy, deti, spálňu, ale tak isto časť pre dobytok. Vonkajšia časť včelích úľov sa musí pravidelne opravovať a meniť, pričom raz za niekoľko rokov sa opravuje aj vnútorná časť obydlí. Prechádzať sa jednotlivými miestnosťami a oddýchnuť si v tieni so šálkou dobrého čaju či kávy je ozajstným zážitkom, ktorý na našich zájazdoch východným Tureckom rozhodne nevynechávame.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: