Ján Pavol II. - Najoblúbenejší pápež v Mexiku

Ján Pavol II. - Najoblúbenejší pápež v Mexiku

Keď sa Mexičanov opýtate, ktorý je ich najobľúbenejší pápež, väčšina odpovie: Ján Pavol II. A to aj napriek tomu, že práve aktuálny pápež František pochádza z Argentíny a je tým pádom “latino”. Čím si Ján Pavol II získal srdcia Mexičanov?

Ján Pavol II., vlastným menom Karol Józef Wojtyła, sa narodil v Poľsku 18. mája 1920 a zomrel vo Vatikáne 2. apríla 2005. Pre jeho pôsobivú charizmu (a tiež pripisovanie rôznych zázrakov) ho v roku 2014 vyhlásil za svätého pápež František.

V roku 1978 sa tak stal prvým pápežom poľského pôvodu a prvým netalianskym pápežom od roku 1523.

Pontifikát Jána Pavla II. je tretí najdlhší v histórii, hneď po svätom Petrovi a Piovi IX.  Stal sa symbolom antikomunizmu, inicioval medzináboženské dialógy a neslávne známy je aj pokus o atentát na Námestí svätého Petra v roku 1981.

Pre Mexičanov mal ale ešte jedno prvenstvo. Stal sa prvým vodcom katolíckej cirkvi, ktorý navštívil Mexiko. Doteraz bolo 7 pápežských návštev Mexika: Ján Pavol II. navštívil Mexiko 5x, Benedikt XVI. 1x a František 1x.

Mexičania sa tešia každej návšteve pápeža, keďže po Brazílii v Mexiku žije 2.najvyšší počet ľudí hlásiacich sa ku katolíckej cirkvi (podľa posledného sčítania 82.7% zo 130 miliónov).

Prvýkrát Ján Pavol II. navštívil Mexiko 26. januára 1979 po turné po Dominikánskej republike. Pri tej príležitosti navštívil Mexico City, Puebla, Oaxaca, Guadalajara a Monterrey. Počas svojej prvej cesty prišiel do krajiny neoficiálne a hneď sa presunul z letiska do Metropolitnej katedrály v Mexico City. Následne sa presunul do Puebly a v Oaxaca sa stretol so zástupcami domorodých indiánskych kmeňov.

Druhá návšteva:

Karol Wojtyła sa vďaka pozvaniu prezidenta Carlosa Salinasa vrátil do Mexika 6. mája 1990. Hoci opäť nešlo o oficiálnu návštevu, mexický prezident išiel na letisko pápeža privítať. Na recepcii si v prejave zaspomínal na svoju prvú návštevu.

Počas svojej druhej návštevy navštívil metropolitnú oblasť údolia Mexika, ako aj Veracruz, Aguascalientes, Durango, Chihuahua, Chiapas, Villahermosa a Zacatecas. Okrem toho 6. mája blahorečil domorodého Juana Diega v Bazilike Panny Márie Guadalupskej, ktorý sa spája so známou legendou o zjavení.

Tretia návšteva (11. a 12. augusta 1993) pápeža Jána Pavla II. trvala len dva dni, ktoré strávil v meste Mérida na Yucatane. Jeho hlavná aktivita bolo stretnutie s mayskými domorodými komunitami.

Štvrtá návšteva Jána Pavla II. trvala od 22. do 26. januára 1999. Pri tejto príležitosti pápež podpísal dokument - apoštolskú exhortáciu Ecclesia in America. Návšteva sa zamerala výlučne na Mexico City, kde usporiadal stretnutie s mladými ľuďmi na okruhu Hermanos Rodríguez, kde celebroval omšu s miliónom účastníkov. Okrem toho sa na štadióne Azteca konalo veľké podujatie, aby mu vzdali poctu.

Posledná návšteva najobľúbenejšieho pápeža v Mexiku bola 30. júla a 1. augusta 2002 v Mexico City. Prijala ho vtedajšia hlava štátu, prezident Vicente Fox, a ako svoj posledný čin na území Mexika kanonizoval (vyhlásil za svätého) Juana Diega, ktorého pri svojej druhej návšteve blahorečil.

V Mexiku si každý nájde to svoje, vyberte si Veľký okruh po Mexiku a zažite túto úžasnú krajinu s BUBO.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3652
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7579
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: