Jan van Riebeeck -  zakladateľ Kapského Mesta

Jan van Riebeeck - zakladateľ Kapského Mesta

Dôležitou postavou histórie Kapského Mesta i celej Juhoafrickej republiky je Jan van Riebeeck. Holandský moreplavec a správca kolonií sa preslávil najmä vďaka svojej úlohe pri založení Kapskej kolónie v JAR a je tiež zakladateľom Kapského Mesta, ktoré označujú aj BUBO klienti na zájazdoch do JAR ako najkrajšie mesto na svete.

Van Riebeeck sa narodil v roku 1619 v meste Culemborg v Holandsku a svoju kariéru začal ako námorník. V roku 1639 sa pripojil k Holandskej východoindickej spoločnosti (VOC) a o 12 rokov neskôr ho vymenovali za veliteľa flotily lodí smerujúcich k Mysu dobrej nádeje s poslaním zriadiť občerstvovaciu stanicu pre holandské lode prechádzajúce týmto regiónom.

Po príchode do Kapska v apríli 1652 sa van Riebeeck a jeho flotila pustili do budovania pevnosti, nemocnice a ďalších potrebných štruktúr na podporu občerstvovacej stanice. Začali tiež pestovať plodiny ako pšenicu a zeleninu a chovať dobytok, aby uživili seba a prechádzajúce lode. Tie mali obchodnú úlohu - prevážali tovar z Európy do Indie či Indonézie.

Napriek výzvam drsného podnebia a nepriateľského prostredia dokázali van Riebeeck a jeho muži založiť úspešnú kolóniu na úplnom juhu Afriky, ktorú pomenovali Kapsko. Dokázali tu pestovať plodiny, chovať dobytok a obchodovať s miestnymi domorodými obyvateľmi Khoikhoi (Krováci). Van Riebeeckovo úsilie položilo základ pre rozvoj stálej osady v Kapsku, z ktorej sa neskôr stalo Kapské Mesto.

Van Riebeeck bol nielen zručný moreplavec a koloniálny správca, ale aj humanista. Mal skutočný záujem o blaho miestnych domorodých obyvateľov a snažil sa s nimi nadviazať mierové vzťahy. Uznal tiež dôležitosť vzdelania a založil školu pre deti z kolónie. Jeho odkaz je napriek tomu aj kontroverzný - jeho príchod a založenie kolónie malo významný vplyv práve na ľudí Khoikhoi, čo viedlo k ich vysídleniu a vyvlastneniu ich pôdy. Zomrel v januári 1677 ako 57-ročný, jeho odkaz, najmä v podobe mesta, sa však uchoval dodnes a jeho sochu môžete nájsť na Adderley Street (postaral sa o ňu škótsky sochár John Tweed a mestu ju venoval britský magnát Cecil Rhodes v roku 1899).


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: