Jaskyňa siedmich spáčov

Jaskyňa siedmich spáčov

Jaskyňa siedmich spáčov, ktorá sa nachádza na svahoch hory Pion v blízkosti starovekého mesta Efez, je známa ako jaskyňa, v ktorej sa sedem mladých mužov prespalo až do nástupu kresťanstva. Hoci sa jaskyňa Eshab-I Kehf, citovaná v súre Kahf v Koráne, sa nachádza buď v Tarze alebo v Afsine, kresťania veria, že sa nachádza práve v Efeze.

Sedem mladých kresťanov, ktorí sa volali Maximian, Malchus, Marcianus, Dionysiuis, John, Serapion a Constantine (iné zdroje hovoria mená Debernus, Mesliha, Kafestateyyus, Sazinus, Mekselina, Mermus, Yemliha), ktorí žili v období vlády Cisára Decia (okolo roku 250 nl), odmietli priniesť obetu chrámu, ktorý bol venovaný kultu zbožšteného cisára a po vyhrážkach smrťou sa ukryli v jaskyni.

Cisár nariadil, aby bol vchod do jaskyne zapečatený múrom. Po chvíli sedem mladých mužov zaspalo. Keď sa prebudili zo spánku, išli do mesto kúpiť nejaké jedlo. Keď Malchus dal starú mincu obchodníkovi, uvedomil si, že neboli v časoch Decia (249-251), ale v časoch Theodosia I. (408-450). Prespal tak so svojimi priateľmi 200 rokov, nielen jednu noc.

Medzitým sa Kresťanstvo rozšírilo po celej Rímskej ríši. Malchus sa vrátil späť do jaskyne a vysvetlil situáciu svojim priateľom. Následne všetci znova zaspali a už nikdy sa prebudili.

Povráva sa, že po smrti siedmich mladých mužov sa konal veľký pohrebný obrad a nad jaskyňou, kde boli pochovaní, postavili kostol.

Pri vykopávkach vykonaných v minulých rokoch našli pozostatky kostola aj množstvo hrobiek. Po objavení množstva nápisov sa uverilo, že práve toto je ten legendárny kostol.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: