José Martí a jeho mauzóleum

José Martí a jeho mauzóleum

Na Kube sa na každom kroku stretnete s najznámejším kubánskym bojovníkom za nezávislosť od španielskej koloniálnej nadvlády, ktorým bol José Martí. Po jeho smrti na bojisku jeho pozostatky putovali po rôznych miestach.

Po jeho smrti v Dos Ríos Španieli premiestnili jeho telo na cintorín vidieckej osady na východe Kuby s názvom Remanganaguas. Cintorín bol veľmi blízko miesta, kde padol, ale bolo to skromné ​​a nevýrazné miesto a pozostatky utrpeli veľké poškodenie, takže boli exhumované a prenesené na hlavný cintorín Santiaga de Cuba: Santa Ifigenia.

23. mája 1895 boli Martího pozostatky opäť exhumované. Vzhľadom na pochybnosti, ktoré vyvolala smrť kubánskeho vodcu, chcela španielska vláda opätovné potvrdenie a nariadila vykopanie tela na pitvu. Po potvrdení boli Martiho pozostatky 27. mája 1895 vrátené na cintorín Santa Ifigenia.

Komisia vedená Emiliom Bacardím Moreau, vtedajším starostom Santiaga de Cuba a majiteľom továrne na výrobu rumu Barcardí, určila nové miesto odpočinku pre Martího pozostatky, ktoré bolo inaugurované 24. februára 1907. V tomto čase od jeho smrti v boji uplynulo 12 rokov.

V roku 1946, počas vlády Ramóna Grau San Martína, bola vypísaná celoštátna súťaž na postavenie dôstojného hrobu pre tohto najznámejšieho bojovníka za nezávislosť. Z 18 prijatých projektov bolo vybrané dielo architekta Jaimeho Benaventa a sochára Maria Santiho. Každý Kubánec venoval na financovanie projektu 20 centov.

Od 30. júna 1952 odpočívajú telesné pozostatky Josého Martího v mauzóleu, ktoré bolo postavené na cintoríne Santa Ifigenia. Mauzóleum má šesťuholníkový tvar (v tom čase bola Kuba rozdelená an 6 provincii), v ktorom sú uložené Martího pozostatky vo vnútri bronzovej urny, pokrytej kubánskou vlajkou. Pred uložením jeho telesných pozostatkov bolo dno urny naplnené zeminou zo všetkých krajín Ameriky.

Navštívte tento najkrajší kubánsky cintorín v Santiagu spolu s nami na našom BUBO okruhu Absolut total.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: