Desať zaujímavostí o Kapskom Meste

Desať zaujímavostí o Kapskom Meste

Kapské Mesto patrí medzi najkrajšie na svete a mnohí BUBO sprievodcovia či klienti, ktorí tu boli, ho dávajú na top priečku. Stolová hora, krásne vinice, atmosféra V&A Waterfront či Bo-Kaap, to poznáte. A ak nie, spoznáte to na zájazde do JAR. V tomto príspevku sme pre vás zhrnuli 10 zaujímavých faktov o Kapskom Meste, ktoré vás môžu zaujať pred jeho návštevou:

  1. Kapské Mesto bolo prvým mestom mimo Európy s plážami so statusom Modrej vlajky. To znamená, že spĺňajú vysoké environmentálne a kvalitatívne normy. V roku 2016 ocenili 10 mestských pláží modrou vlajkou vďaka ich čistote, kvalite vody, vybaveniu a bezpečnosti.
  2. Oblasť Foreshore, kde sa nachádza aj hlavná železničná stanica Kapského Mesta a občianske centrum, priam "vytiahli" z mora v 40. rokoch 20. storočia. Tento plán vošiel do dejín ako Plán pobrežia Kapského Mesta. Bola to lepšia možnosť ako pokračovať v stavbe na svahoch hôr, ktoré obklopujú mesto.
  3. Po rokoch apartheidu mal na balkón radnice v Kapskom Meste Nelson Mandela prvý verejný prejav po dlhých rokoch vo väzení na neďalekom Robben Island. Prehovoril len niekoľko hodín po prepustení z väzenia - 11. februára 1990. To bol začiatok novej éry pre celú Južnú Afriku.
  4. Spomenutý ostrov Robben leží 12 km od pobrežia Kapského Mesta. Nelson Mandela tu bol väznený 18 z celkovo 27 rokov vo väzení. Dnes je ostrov múzeom odrážajúcim Mandelove roky. V afrikánčine „Robben“ znamená „tuleň“ a ostrov je tiež dôležitým miestom pre tulene a africké tučniaky. V 19. storočí ho využívali ako kolóniu malomocných a počas druhej svetovej vojny ako základňu britskej armády.
  5. Kapské Mesto je jedným z najmladších miest na svete. Priemerný vek obyvateľa mesta je len 29 rokov v porovnaní so 40 v Bruseli a 36 v Londýne. Veľké sčítanie ľudu v roku 2011 ukázalo, že 43 % obyvateľov mesta malo menej ako 25 rokov.
  6. Stolová hora je domovom viac ako 2 200 druhov rastlín. Tieto rastliny sa vyvinuli pred miliónmi rokov, kedy bola Stolová hora malým ostrovom odrezaným od pevniny vyššou hladinou mora. Zmenilo sa to po dobe ľadovej, ktorá spôsobila, že hladina morí klesla a moderné Kapské Mesto sa zdvihlo z vĺn. Z tohto dôvodu je veľká časť rastlinného života v horách endemická – nenájdete ju nikde inde na svete.
  7. Prvá úspešná transplantácia srdca na svete sa uskutočnila v Kapskom Meste, a to v roku 1967. Nevyliečiteľne chorý pacient Louis Washkansky dostal nové srdce v nemocnici Groote Schuur v meste. Hoci operácia bola úspešná, Washkansky, bohužiaľ, zomrel na zápal pľúc len o 18 dní neskôr.
  8. Stolová hora je najznámejšou pamiatkou Kapského Mesta, to vie každý, no zároveň ide aj o najromantickejšie miesto. Odhaduje sa, že každý mesiac sa na hore zasnúbia priemerne dva páry.
  9. Africké tučniaky, aké nájdete aj na Boulders Beach blízko Kapského Mesta, sa bežne sa vyskytujú v zoologických záhradách po celom svete. Je to preto, že sa dokážu ľahko prispôsobiť vyšším teplotám a v týchto zoo sa chovajú bezproblémovo. Populácia tučniakov v zajatí slúži ako poistka pre zmenšujúce sa divoké kolónie.
  10. Kapské Mesto je domovom jedinej jadrovej elektrárne v Afrike. Elektráreň Koeberg otvorili v roku 1984 a vyrába približne 5 % elektrickej energie využívanej v Južnej Afrike.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: