Kde sa nakrúcal seriál Wednesday?

Kde sa nakrúcal seriál Wednesday?

Seriál Wednesday láme rekordy na Netflixe a je jedným z najsledovanejších vôbec aj napriek tomu, že na platforme vyšiel len koncom roka 2022. Príbeh, ktorý sa točí okolo mladej školáčky Wednesday Addamsovej (v hlavnej úlohe herečka Jenna Ortega) z podarenej strašidelnej rodinky, so sebou priniesol aj cestovateľský fenomén. Po premiére seriálu sa totiž mnoho ľudí začalo zaujímať o Rumunsko - práve tu sa totiž nakrúcal.

Rumunsko zastupuje americký Vermont a mesto Jericho, kde sa odohráva dej seriálu. Jenna Ortega sa však po celý čas prechádza rumunskými lesmi v blízkosti hlavného mesta Bukurešť, no najmä mesta Brašov. Odtiaľ je to len 40 km do mesta Busteni, ktoré sa pre Wednesday zmenilo na Jericho.

Busteni je malé horské mestečko na severe údolia Prahova v pohorí Bucegi a je obklopené krásnymi horami, kde je maximálna nadmorská výška 2 505 m (8 219 stôp). V preklade z rumunčiny Busteni doslova znamená polená stromov. Ide o jedno z najobľúbenejších horských stredísk v Rumunsku, ktoré má dohromady takmer 9 000 obyvateľov. Tu sa nakrúcali mestské exteriérové scény.

Čo je však dôležitejšie, je hrad, ktorý sa tu nachádza. Cantacuzino Castle je tým, ktorý sa zmenil na akadémiu Nevermore, kde sa odohráva väčšina deja. Ide pritom o pomerne nový hrad postavený v novorománskom štýle. Otvorili ho v roku 1911, postavil ho architekt Grigore Cerchez na žiadosť princa Gheorghea Grigorea Cantacuzina a knieža ho využívalo ako svoje letné sídlo či zastávku počas pútí do Brašova. Hrad už od počiatku prekvapoval svojou modernosťou, keď mal okamžite prístup k elektrine, vode či kanalizácii.

V roku 1948 ho znárodnili, následne došlo k jeho reštaurácii a dnes je prístupný pre verejnosť denne od 10.00 h do 18.00 h, počas piatka, soboty a nedele do 19.00 h. Vstupné na dospelú osobu je 11 eur a platia tu detské i množstevné zľavy. Viac tu

Samozrejme, Wednesday sa nakrúcal aj v Bukurešti. Tunajšia univerzita Politehnica poslúžila ako kulisa v úvode prvej epizódy, kedy Wednesday Addamsovú vyhodili z jej predošlej školy. Botanická záhrada v Bukurešti zastúpila skleník z Nevermore Academy, zatiaľ čo Casa Monteoru je miesto, kde sa nakrúcali interiérové scény Nevermore Academy. Nakoniec sa pri Bukurešti využili aj filmové štúdiá Buftea Studios, predovšetkým na efekty.

Pokiaľ vás zaujíma Rumunsko, prečítajte si aj náš blog Kluž - čo vidieť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3158 4859€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty Kluž

Kluž Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Rumunský Kluž je nenápadné miesto, no kto má rád neopozerané európske destinácie, toho dokáže nadchnúť. Za neznámym miestom sa napokon skrýva…

Tomáš Kubuš 8 min. čítania
Ako bolo v Rumunsku Blog

Blog Ako bolo v Rumunsku

Príbeh z našej cesty z roku 2002 do rumunských hôr.