Bran – Drakulov hrad v Karpatoch

Bran – Drakulov hrad v Karpatoch Pamiatky v Rumunsku

Drakulovom hrade som napísal správu priamo z miesta pred pár rokmi.
Teraz vám napíšem zopár informácií, a rád, ohľadne hradu Bran, ktorý je od nás doslova na skok. Hrad grófa Drakulu sa nachádza na hraniciach Transylvánie a Valašska v mestečku Bran na hlavnej trase Bukurešť- Brašov. V malej dedinke sa práve tento hrad stal inšpiráciou románu o Drakulovi. Ak radi šoférujete, tak cesty cez Transylvánske Karpaty sú zároveň jednou z najkrajších ciest sveta. Ja som tu bol aj so svojimi deťmi a navštívili sme okrem Branu aj pravý Drakulov hrad vysoko v horách nad Curtea de Argeş. Bran je však krajší, fotogenický a aj dostupnejší. V Rumunsku určite navštívte ešte hrad Corvin.
Tajomný hrad v Karpatoch, takto sa dá nazvať cesta do mestečka Bran. Hory okolo sú krásne, veď sú to Karpaty, a hrad je vkusný a majestátny na malom kopčeku. Nemá Drakulu. Hrad Bran, postavený v rokoch 1377–82, bol hradom vznešeného aristokrata valašské knieža Vlada Tepeša (Ţepeş), udatného vojaka, ochrancu svojho ľudu. Príbehy o Drakulovi, o hrdosti a odvahe, sú naozaj fascinujúce. V roku 1920 venovalo mesto Braşov hrad rumunskej kráľovnej Márii Edinburskej (vnučka britskej kráľovnej Viktórie), ktorá ho nechala zrekonštruovať. Kráľovná si hrad veľmi obľúbila, od roku 1940 je tu dokonca na želanie samotnej panovníčky uložené jej srdce. Hrad Bran, to sú kvalitné drevené schody, útulné nádvorie so studňou, silne pôsobiace obrovské kamene a malé drevené detaily. Drsné, jednoduché, kvalitné; žiadna umelina či gýč. 

Legendy o grófovi Drakulovi boli režimom Ceauşesca podporované, veď aj šľachtic bojoval proti cudzincom! V roku 2006 získal hrad Bran v rámci reštitúcií Dominik Habsburský, dnes architekt žijúci v USA a kedysi dedič kráľovského rodu.
 
Dole pod hradom sú záhrady plné kvetín a nájdete tu akýsi skanzen s ukážkami ľudovej rumunskej architektúry. Z roka na rok tu vyrastali nové možnosti ubytovania a nové reštaurácie.

Pozývam Vás pozrieť si môj blog Najkrajšie hrady sveta, kam som Bran samozrejme zaradil.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty Kluž

Kluž Kluž - mesto Mateja Korvína aj koložvárskej kapusty

Rumunský Kluž je nenápadné miesto, no kto má rád neopozerané európske destinácie, toho dokáže nadchnúť. Za neznámym miestom sa napokon skrýva…

Tomáš Kubuš 8 min. čítania
Ako bolo v Rumunsku Blog

Blog Ako bolo v Rumunsku

Príbeh z našej cesty z roku 2002 do rumunských hôr.