Kedy je víkend v Emirátoch?

Kedy je víkend v Emirátoch?

V moslimských krajinách sú tradičnými víkendovými dňami piatok a sobota. Keďže piatok je pre moslimov posvätný deň a prebieha počas neho najdôležitejšia modlitba týždňa, Ṣalāt al-Jumuʿah, je v mnohých krajinách dňom oddychu a pokoja. Prvým pracovným dňom je tak na rozdiel od európskeho pondelka, práve nedeľa.

1.1. 2022 sa v Spojených arabských emirátoch rozhodli pre veľkú zmenu. S vidinou lepšieho prepojenia so svetovými trhmi a investormi sa rozhodli pre presunutie víkendových dní na sobotu a nedeľu. Pre umožnenie veľkej piatkovej modlitby zostala aj druhá polovica tohto dňa voľná a teda oficiálne je v Spojených arabských emirátoch 4,5-dňový pracovný týždeň. S rozdielom Emirátu Sharjah. 

Hoci sa Emiráty javia ako jedna krajina, je to predsa len zoskupenie autonómnych častí, ktoré sa môžu, ale nemusia takýmto zmenám prisôsobiť. Tretí najväčší emirát Sharjah je tiež známy aj ako najkonzervatívnejší emirát. Okrem prirodzene zdržanlivejšieho oblečenia na verejnosti je tam tiež celoplošný zákaz predaja aj konzumácie alkoholu či fajčenie na verejných priestranstvách.
Podobne tradičnejší prístup zvolili aj pri zmene víkendových dní. Hoci pristúpili na začatie pracovného týždňa v pondelok, piatok je stále dňom zasväteným oddychu a veľkej modlitbe. Rozhodli sa tak 1.1.2022 uzákoniť 4-dňový pracovný týždeň, od pondelka do štvrtka, s voľnými dňami v piatok, sobotu a podľa nových pravidiel aj v nedeľu. Miestni zamestnantci si tak môžu užívať o jeden deň dlhší víkend. Doterajšie štúdie vykazujú, že výsledkom je výrazné zvýšenie produktivity u 86 % respondentov, 40% zníženie nehodovosti na cestách a celkovo 90% spokojnosť v práci.

Poďte si prečítať náš blog Dubaj - mesto superlatívov alebo blog Ako najlepšie zažiť starý Dubaj a aj vy si hneď zamilujete túto krajinu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Jemen, Spojené arabské emiráty


náročnosť

10 dní

Trvanie

2450
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6880
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3259 4345€
Dubaj - mesto superlatívov Dubaj

Dubaj Dubaj - mesto superlatívov

Prirovnanie mesto superlatívov sa absolútne hodí k Dubaju. Projekty, ktoré sú už hotové, alebo sa s ich výstavbou ešte len začne, prekonávajú…

Michal Čičmanec 13 min. čítania
Ako najlepšie zažiť starý Dubaj? Dubaj

Dubaj Ako najlepšie zažiť starý Dubaj?

Keď niekto spomenie Dubaj, ako prvé nás napadne luxusné mesto s množstvom výškových budov a celé to "pozlátko", ktoré k tomu patrí a bez neho si to…

Michal Čičmanec 10 min. čítania
Metro v Dubaji - ako funguje? Blog

Blog Metro v Dubaji - ako funguje?

Dubaj je mesto inovácií a budúcnosti, ktoré neustále prekonáva samé seba, ale aj svetové krajiny a veľkomestá. Mesto je populárne aj u nás na…

Michal Čičmanec 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: