Kubánske národné symboly

Kubánske národné symboly

Hlavné štátne symboly krajiny sú vlajka, štátny znak a národná hymna. Jednotlivé krajiny môžu mať aj svoje ďalšie oficiálne a neoficiálne symboly. V prípade Kuby je to týchto šesť symbolov

Vlajka - tri modré pruhy symbolizujú tri oblasti, na ktoré bola Kuba rozdelená v polovici 19. storočia. Dva biele pruhy evokujú čistotu zámerov kubánskeho ľudu. Červený trojuholník symbolizuje krv preliatu na dosiahnutie týchto cieľov. Biela hviezda symbolizuje povýšenie kubánskych ideálov a je symbolom absolútnej slobody medzi ostatnými národmi. Oficiálne bola prijatá v roku 1902 ako vlajka nezávislej Kuby.

Štátny znak - má tvar zahroteného štítu. Zlatý kľúč, ktorý sa zobrazuje v hornom poli, odkazuje na pozíciu Kuby medzi dvoma Amerikami (odtiaľ názov „Kľúč k zálivu“). Slnko symbolizuje zrod nového štátu. Tri modré pruhy oddelené bielymi pruhmi predstavujú tri oblasti, na ktoré bola Kuba rozdelená počas koloniálnych čias. Kráľovská palma, ktorá sa objavuje v treťom sektore, symbolizuje nezlomný charakter Kubánca, pretože tento strom odoláva aj najsilnejším búrkam.

Národná hymna - štátna hymna Kuby, nazývaná Bayamesa, predtým hymna Bayama. Bayamský právnik a hudobník Pedro Figueredo zložil melódiu v roku 1867 a o rok neskôr, 20. októbra 1868, keď jednotky nezávislosti obsadili mesto Bayamo, napísal text, ktorý bol neskôr vyhlásený za národnú hymnu. 

Národný strom - palma kráľovská - Palma real - Vedecký názov je Roystonea regia O.F.Cook. Kubánci ju uznávajú ako kráľovnú prírody pre svoju majestátnosť, užitočnosť, ktorú poskytuje, a navyše je to najviac rozšírený strom na ostrove. Patrí do čeľade paliem, je to vysoký vzpriamený strom, ktorý vo všeobecnosti dosahuje výšku 20 až 30 metrov. Jej plody kvitnú takmer po celý rok a používali ich pôvodní domorodci a neskôr kubánski roľníci, od potravy pre dobytok až po drevo na stavbu domov a lístie na ich pokrytie strechy. Predstavuje slobodu a nezávislosť mladej kubánskej republiky, jej zeme a pôdy. 

Národný kvet - biely motýľ - Mariposa blanca alebo biely kráľovský jazmín (vedecký názov je Hedychium coronarium). Krásny kvet, ale aj národný kvet. Hovorí sa, že v týchto bielych kvetoch s ich omamnou vôňou nosili ženy počas vojny za nezávislosť vojakom tajné odkazy. Mariposu nájdete v mnohých záhradách, no ešte častejšie vo flakóne, pretože jazmínová voda je na Kube obľúbenou vôňou.

Národný vtáčik - tokororo - ktorého vedecký názov je Priotelus temnurus z radu Trogoniformes. Pôvodní Kubánci ho nazývali „guatini“. Žije na zalesnených miestach v krajine, najlepšie v horách. Je považovaný za národného operenca z dvoch dôvodov: pre jeho nádherné, pestro sfarbené perie a jeho odolnosť voči zajatiu, keďže v zajatí uhynie. Je považovaný za najkrajšieho operenca na Kube, časť jeho zeleného peria pripomína polia, biele perie na hrudi, bruško s červeným perím a modré perie na hlave dotvárajú jasnú symboliku štátnej vlajky.

Kuba je najväčší a najkrajší ostrov Karibiku. S kým iným preskúmať tento ostrov, ak nie s najväčším predajcom Kuby na Slovensku? Pozývame vás na jeden z našich BUBO zájadov na Kube!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2823 3443€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3289
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: