Poslednou zastávkou po našom celodennom objavovaní ostrova Réunion je ochutnávka rumu v destilérii La Saga du Rhum neďaleko mesta Saint-Pierre spojenú s prehliadkou múzea. Budova dnešnej destilérie sa nachádza v srdci najstaršej destilérie na ostrove, Isautier ktorá bola založená 1845.
Samotné múzeum Saga du Rhum vzniklo z iniciatívy spoločnosti Isautier v spolupráci s ďalšími dvoma liehovarmi na ostrove Réunion, a to Savanna a Rivère du Mât. Verejnosti ho sprístupnili až v roku 2008, kde môžeme vidieť originálny mlyn, ktorý sa pôvodne nachádzal v srdci liehovaru Jamaïque v Saint-Denis. Mlyn používali na drvenie cukrovej trstiny v 40. rokoch minulého storočia, no koncom 60. rokov ho presunuli do liehovaru Isautier, kde ho naďalej používali až do konca 80. rokov.
Na ostrove Réunion je najdôležitejším produktom cukrová trstina, vďaka ktorej má ostrov dlhú tradíciu výroby cukru a rumu. Hlavne obdobia počas zberu cukrovej trstiny, ktoré trvá od augusta do decembra, je na ostrove rušno. Obzvlášť sa to týka liehovarov, či už malých, alebo veľkých.
Proces výroby rumu musí prejsť postupnými krokmi, ktorý spája prírodné suroviny s fermentáciou, destiláciou a zrením. Pri fermentácii melasy, čo je hustý vedľajší produkt pri výrobe cukru sa zmieša s vodou. Následným pridaním kvasiniek dochádza k premene cukru na alkohol. Proces fermentácie trvá niekoľko dní až týždňov v závislosti od požadovanej chuti. Pri rýchlej fermentácii sa produkuje ľahší rum, zatiaľ čo pomalá fermentácia môže priniesť komplexnejšie chute.
Pri nadchádzajúcom procese destilácie sa rum buď destiluje v destilačných kolónach, čo sa používa pri výrobe ľahších rumov, alebo kotlíkových destilačných zariadeniach, čo je metóda pre ťažšie a aromatickejšie rumy. Týmto procesom sa snažia docieliť zvýšenie koncentrácie alkoholu.
Na to, aby sa rumu dodala komplexná farba a chuť dochádza k ukladaniu rumu do dubových sudov. Tropické prostredie, ako je na Réunione, urýchľuje zrenie, pretože vysoké teploty zintenzívňujú chemické procesy.
Niektoré rumy pred plnením do fliaš filtrujú alebo dosládzajú, aby získali požadovanú chuť. Po finalizácii chuti sa rum plní do fliaš s obsahom alkoholu medzi 37,5 % až 75 %. La Saga du Rhum nám ponúkne ochutnávanie bieleho, zlatého, tmavého, aromatizovaného a agricole rumu. Na zdravie!