Ľadovec Briksdalsbreen

Ľadovec Briksdalsbreen

Počas našej cesty Nórskom nesmieme vynechať jeden z najdostupnejších ľadovcov Briksdalsbreen.

Tento ľadovec je jedným z ramien najväčšieho európskeho kontinentálneho ľadovca Jostedalsbreen, ktorého rozloha je až 487 km2. Jeho najvyšší bod leží v nadmorskej výške až 1 957 metrov nad morom a je dlhý 60 km. Od roku 1991 bol na celej jeho rozlohe vyhlásený národný park Josteldasbreen National Park, ktorého cieľom je sa o ľadovec starať, regulovať počet návštevníkov a podrobne ho monitorovať.

Ľadovec Briksdalsbreen leží v doline Birksdalen, ktorá je ústim doliny Oldedalen s dĺžkou až 25 km. Priamo pod ľadovcom sa nachádza aj malo ľadovcové jazero, ktoré sa nazýva Briksdalsbrevatnet. Jeho rozloha je 10,4 km2, dĺžka 2,5 km a najvyššie položený bod sa nachádza v nadmorskej výške až 1 910 metrov nad morom.

Ľadovce na celom svete sa menia a nie je tomu inak ani pri Briksdalsbreene. Od začiatku 20. storočia monitorujú glaciológovia Briksdalsbreen a v rokoch 1934 až 1951 v neho ubudlo až 800 metrov, ktoré sa odtrhli a spadli do jazera Briksdalsbrevatnet. V rokoch 1967 až 1997 však ľadovec narástol, a to o 465 metrov. Tým si zaslúžil medzinárodnú pozornosť, pretože v tomto čase ľadovce skôr ubúdali než dorastali.

Po roku 2000 prichádza znova k ústupu. V roku 2004 o 230 metrov a v roku 2007 o 12 metrov. Na prelome rokov 2007 a 2008, keď boli podmienky priaznivé, narástol ľadovec o 8 metrov.

Vedci sa zhodli na jednom. Od začiatku 20. storočia je teraz ľadovec v podstate najmenší, aj keď pozorujeme jeho drobné prírastky.

Počas našej cesty sa vydávame na prechádzku k tomuto prírodnému úkazu. Jedná sa o príjemné 2 hodiny, počas ktorých môžete po ceste pozorovať tabule, ktoré ukazujú, ako v priebehu rokov ľadovec ubúdal.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2291 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: