Leguány na Yucatáne

Leguány na Yucatáne

Čím viac sa na našom zájazde Mexiko veľký okruh presúvame na juh, smerom k Yucatánu, čoraz viac sa stretávame s unikátnym plazom, ktorý sa v našich zemepisných šírkach nevyskytuje, naopak tu sa s ním môžete stretnúť takmer na každom kroku.

Yucatán, štát nachádzajúci sa v juhovýchodnom Mexiku, je domovom rôznych voľne žijúcich živočíchov vrátane leguánov. Polostrov Yucatán, ktorý zahŕňa štát Yucatán, ako aj Quintana Roo a Campeche, poskytuje vhodné prostredie pre tieto plazy vďaka tropickému podnebiu a rôznorodým ekosystémom.

Na Yucatáne môžete nájsť rôzne druhy leguánov, vrátane leguána zeleného (Iguana iguana), ktorý je najbežnejší a najrozšírenejší. Tieto veľké bylinožravé jašterice sú známe svojim žiarivým zeleným sfarbením, hoci môžu vykazovať aj hnedé alebo sivé odtiene. Leguány zelené možno nájsť v rôznych biotopoch, ako sú lesy, mangrovy a dokonca aj mestské oblasti.

Keď sa k nemu priblížite, nahnevane dvíha hlavu a pohybuje ňou opakovane hore-dole, akoby nás odháňal. Je to znamenie, že je vyplašený, preto si radšej držte odstup.

Okrem toho sú v regióne prítomné aj ďalšie menšie druhy leguánov, napríklad leguán čierny (Ctenosaura similis), známy aj ako mexický leguán vretenový. Tento druh má tmavosivé až čierne sfarbenie a zvyčajne sa vyskytuje v skalnatých oblastiach, ako sú vápencové výbežky.

Pri objavovaní prírodných oblastí Yucatánu môžete tieto leguány stretnúť, ako sa opaľujú na konároch stromov, vyhrievajú sa na skalách alebo sa dokonca preháňajú po zemi. Nezabudnite ich oceniť z diaľky a vyhnite sa ich rušeniu alebo dotyku, keďže ide o divoké zvieratá.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: