Lempuyang - brána do nebies

Lempuyang - brána do nebies Jeden z najkrajších chrámov ostrova Bali

Ak sa Bali vyberiete nielen ležať na pláži, ale aj tento ostrov spoznať, jedným za najzaujímavejších a najnavštevovanejších miest je chrám Lempuyang, prezývaný aj brána do nebies. Nachádza sa vo výške 1 175 metrov, doslova kúsok od miestnej, stále aktívnej sopky Agung, ktorej siluetu architekti tohto chrámu zakomponovali do celkovej atmosféry ktorú tu zažijete. Poďme ale postupne. K chrámu vedú cestičky, na ktorých si hovoríte: “ideme dobre?”, keď ale prídete na hlavné parkovisko, už viete, že áno.

Tu uvidíte stáť niekoľko malých autobusov, tzv. shuttle busov, ktorými sa musíte po ešte kľukatejších cestičkách dostať k chrámu ešte bližšie. Na parkovisku v pokladni si na takýto autobus kúpite lístok za 45 000 indinézskych rupií, čo je v závislosti od aktuálneho kurzu niečo medzi 2,50-3,20 €. Shuttlebusom sa po pár minútach vyveziete na ďalšie parkovisko a k ďalšej pokladni.. Až tu si kúpite lístok do samotného chrámu, ktorý stojí 55 000 IDR, cca 3,50€.

K lístku dostanete poradové číslo a tiež si musíte vybrať tzv. sarong, tradičné miestne oblečenie, ktoré vám zahaľuje nohy až po chodidlá. Aj pokiaľ dámy majú sukňu, musia si takisto opásať sarong. Myslite na to, že sa v ňom budete fotiť, vyberte si preto taký, ktorý sa vám páči. Od pokladne si ešte musíte vykráčať zopár desiatok metrov okolo predavačov, pokrikujúcich na vás a ponúkajúcich na predaj svoje všeličo. Po zdolaní posledných metrov vojdete konečne do areálu chrámu.

Na prvý pohľad nič dychberúce, poviete si. Hoci hneď napravo od vstupnej brány vás upútajú krásne zdobené schody ktoré lemujú hadie telá mýtických drakov, keď naľavo zbadáte samotnú “bránu do nebies”, vyzerá akosi fádne. Rozhodne nie tak, ako všetky tie instagramové fotografie ktoré ste si predtým pozreli. Ako sa to tu všetci tí novodobí “ovplyvňovači” fotia, že majú také zaujímavé fotky? Po krátkej dobe pochopíte, ako to tu funguje.

Číslo, ktoré ste dostali ku vstupenke, bude vyvolané chlapíkom, ktorý má celú organizáciu na starosti. Vedľa neho sedí chlapík, ktorý vás odfotí do vášho zariadenia, či už fotoaparátu alebo mobilného telefónu. Aha, čiže si nemôžete len tak nabehnúť, postaviť sa do brány a odfotiť, musíte čakať. Keď chlapík vyvolá číslo, zistíte, že to vaše je minimálne o 100 vyššie. Uf, čiže je pred vami ešte 100 ľudí... Krát dajme tomu 2 minúty, kým sa odfotia, to je niečo cez tri hodiny čakania.

Keď o chvíľku pochopíte, že čísla sú mnohokrát pridelené aj párikom či rodinám, ktoré sa najprv odfotia spolu a potom ešte každý zvlášť... Keď si odsledujete, ako fotograf vyzýva pozujúcich na ďalšiu a ďalšiu pózu, začínate si byť istí, že to bude ešte viac. Ak ste však absolvovali celú tú cestu až sem, nepočkáte? Navyše, sledujúc chlapíka, ktorý návštenvíkov fotí, ste pochopili, že k objektívom na mobilných telefónoch prikladá akési zrkadielko a už vám dochádza, kde sa berú tie super fotky na instagrame.

Kto to kedy spravil ako prvý vám nepoviem, ani som po tom nepátral, ale dnes to robia miestni organizovane a každému, takže ak si počkáte, ujde sa zaujímavá fotka aj vám. Ak som vás doteraz od návštevy skôr odradil, tak vás chcem, naopak, motivovať. Konkrétne naša partia čakala menej ako dve hodiny a čakanie si môžte skrátiť v okolitých reštauráciách, kochaním sa nádhernými výhľadmi alebo fotením samotného chrámu a jeho okolia.

Využiť tiež môžte aj ďalšie zaujímavé fotospoty, ktoré v areáli miestni za poplatok ponúkajú. Alebo sa jednoducho zložte v jednom z prístreškov po stranách brány a relaxujte, alebo sa inšpirujte pózami návštevníkov pred vami, prípadne buďte kreatívni a pripravte si vlastné. Uvidíte, že sa oplatí počkať si, z výsledných fotografií sa určite budete tešiť. A myslite pozitívne, niektorí pred vami to určite vzdali, takže z hrozivo vyzerajúcich štyroch hodín nakoniec môžu byť dve, dve a pol :) Ale veď ste na dovolenke na Bali, tak aký zhon?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: