Je čas na kávu a preto sa presúvame na kávovú plantáž. Kávu sme už ráno pili, ale okrem toho, že si tu ukážeme ako káva rastie, aký je rozdiel medzi robustou a arabikou, tak tu ochutnáme niečo špeciálne. Počuli ste už o Kopi Luwak? Preložiť by sme to mohli nasledovne - "kopi" ako káva po indonézsky a "luwak" ako cibetka. Tak sa volá cibetková káva, ktorá sa na tomto ostrove pestuje. Už asi tušíte o čom bude reč. Jedná sa totiž o jednu z najdrahších a najexkluzívnejších káv na svete a práve Indonézia a Filipíny sú jej najväčšími producentmi na svete. Čo je vlastne cibetka? Luwak po indonézsky je malé zvieratko.. také niečo medzi lasicou, fretkou a mačkou. Práve ona zodpovedá za unikátnosť a kvalitu tejto kávy. Cibetkovú kávu by sme mohli rozdeliť na dva druhy. Tá, ktorá pochádza od cibetiek žijúcich vo voľnej prírode (omnoho drahšia káva a top na svetových trhoch) a tá, ktorá pochádza od cibetiek žijúcich na farmách. Plod kávovníka, ktorý pripomína malú šípku, keď dozreje má červenú a tvrdú šupku s dužinou. Samotné zrnko kávy sa ukrýva vo vnútri tohto plodu. Práve táto dužina je vyhľadávaná cibetkou, ale keďže si ju nevie oddeliť od kávového zrna, tak konzumuje kávové plody celé. Tie prejdú jej tráviacim traktom, odkiaľ v podstate vychádzajú neporušené kávové zrná obalené v truse tejto šelmičky. Okrem toho, že je cibetka veľmi vyberavá a pochutná si iba na tých naj kávových plodoch a to najmä arabiky, vo svojom vnútri ukrýva niečo unikátne. V tráviacom trakte tejto maškrtnej šelmičky totiž pôsobia kyseliny a enzýmy, ktoré dopomáhajú unikátnej fermentácii priamo v tele zvieraťa. Keďže cibetka kávové zrno nevie stráviť, zberači plodov nájdu jej trus, ktorý teda obsahuje neporušené kávové zrná. Tie očistia, opražia a jedna z najdrahších káv na svete sa môže servírovať. Paradoxne prví začali piť cibetkovú kávu otroci pracujúci na miestnych plantážach. Ich prácou bolo zbierať kávové zrná, ale nesmeli si z nich robiť kávu. Všetku kávu sa totiž Holanďania snažili posielať na export, ktorý chceli za vidinou bohatstva maximalizovať. Pracujúci na plantáži si však všimli, že cibetka, ktorá behá pomedzi kávové kríčky, si vyberá len tie najlepšie plody. Pričom neskôr sa dajú kávové zrná neporušene nájsť v jej truse. Nikoho by ani vo sne nenapadlo, že toto raz bude tá najdrahšia káva na svete.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Bali (IND)
- Šalát gado gado
- Koreniny na Bali
- Ak Kopi Luwak, tak len tú najdrahšiu
- Martabak
- Koreninová záhrada v Indonézii
- Exotické ovocie v Indonézii
- Bandrek
- Indonézske jedlo
- Palmový olej
- Hinduistický Prambanan
- Orangutany v Bukit Lawangu
- Deň s drakmi na Komode
- Kopi Luwak
- Tirta Empul
- Eat, love, surf.. and repeat
- 24 hodín ticha na Bali
- Nyepi - sviatok ticha
- Ubud a ranný Monkey forest
- Kečak
- Osobne poznám 5 veľvyslancov Indonézie