Llívia - španielska exkláva vo Francúzsku

Llívia - španielska exkláva vo Francúzsku Kúsok Španielska obklopený Francúzskom

Llívia je malé španielske mestečko patriace severo-východnej provincii Girona, ktorá patrí pod Katalánsko. S populáciou 1 511 obyvateľov by na nej nebolo nič špeciálne, až na fakt, že sa nenachádza v Španielsku, ale je obkľúčené Francúzskom v oblasti známej ako Pyrénées-Orientales. Od hraníc so španielskom je vzdialená približne 1,6 kilometra.

Ako sa Llívia stala exklávou? Tak trochu byrokratickou chybičkou krásy. V roku 1659 Pyrenejská dohoda jasne určila hranice medzi Francúzskom a Španielskom podľa pohoria Pyreneje, kde južná časť pripadla Španielsku a severná časť vrátane všetkých francúzskych, ale aj španielskych dedín, Francúzskej korune. V dohode bolo však jasne vymedzené, že predmetom dohody boli iba dediny - a Llívia bola vtedy už považovaná za mesto, nakoľko v minulosti bola hlavným mestom oblasti Cerdanya, a tak si katalánčania presadili svoju suverenitu.

Aj keď v minulosti vznikali rôzne zmätky ohľadne situácie na hraniciach a v 80. rokoch dokonca prebiehali boje známe ako vojna dopravných značení, kedy Francúzi systematicky umiestňovali označenia “STOP” a navádzali ľudí, aby zmenili trasu a nevydali sa po jedinej španielskej N-154 spájajúcej Llíviu so španielskou hraničnou provinciou Puigcerdá.

Španieli sa, na oplátku, týchto dopravných značení pravidelne zbavovali, a napätá situácia sa nakoniec vyriešila až v roku 1995, keď sa obe krajiny stali súčasťou Schengenského priestoru. Llívia je zároveň pol hodinku autom od hraníc s mini štátom ukrytým v Pyrenejských horách - Andorrou.

Ak máte radi neobyčajné zastávky pridajte sa k BUBO na zájazde Provensálsko, Katalánsko a Andorra a poďte s nami objavovať krásy kúsku Španielska vo Francúzsku, ktorý sme zahrnuli do nášho zájazdu.

O ďalších zaujímavých exklávach podobných Llívii píšeme v blogu najzaujímavejšie exklávy sveta.

K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2092 2490€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania

Viac informácií o krajine: