Maracana Mekka futbalu

Maracana Mekka futbalu

Estádio Jornalista Mário Filho známejším pod názvom Maracanã. Je štadión v Rio de Jenaire ktorý je určite jeden z najslávnejších futbalových stánkov na svete. V Brazílii je to najväčší štadión a v južnej Amerike 3 najväčší.

Dnes je štadión pomenovaný po významnom športovom novinárovi Mario Filhovi ktorý bol veľkou osobnosťou v polovici minulého storočia. Očaroval svojich čitateľov svojimi emotívnymi článkami ktoré boli hlavne zamerané na futbal. Futbal je v Brazílii viac ako náboženstvo. Nečudno že, práve tu vyrástol v roku 1950 dnes už legendárny futbalový chrám menom Maracanã.

Štadión bol postavený hlavne pre Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 1950 ktoré hostila práve Brazília. Bol to veľmi očakávaný turnaj pretože, bol vôbec prvým od konca druhej svetovej vojny. Štadión začal rásť 2.jula 1948. Otvorený bol 16.júna 1950.

Majstrovstvá sveta ktoré sa tu konali boli nezabudnuteľné. Brazília bola obrovský favorit na triumf v celom turnaji. Postupne národný tým Brazílie deklasoval tým Mexika, Švédska, Juhoslávie a Španielska. Všetko šlo podľa plánov, poslednou prekážkou bol výber Uruguaju.16.júla 1950 sa na Maracane odohral osudový duel. Zápas sledovalo podľa oficiálnych záznamov 178 000 divákov, podľa neoficiálnych až 200 000.  Dnes je kapacita štadiónu približne 88 000 divákov.

Brazílii stačilo na triumf v celom turnaji aj remíza. Zápas sa žiaľ skončil v neprospech Brazílie. Uruguaj senzačne vyhral 2:1 a Uruguajčania oslavovali svoj 2 titul Majstrov sveta. Brazílii ostali len oči pre plač. Brazília v tomto zápase nastúpila v bielych dresoch. Od tohto zápasu už nikdy Brazílska reprezentácia nehrala v bielych dresoch. Je to taká malá pripomienka tejto Brazílskej futbalovej tragédie.

Brazília mala ale šancu na reparát. V roku 2014 sa opäť konali Majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii a finálový zápas bol naplánovaný na Maracane. Brazílska reprezentácia mala opäť šancu na víťazstvo v turnaji. Opäť prechádzali turnaj ako nôž maslom. 8.júla 2014 bol na pláne v meste  Belo Horizonte  Semifináloví duel medzi domácou Brazíliou a Nemeckom. Zápas sa skončil tragédiou, blamážou pre domáci výber. 7:1 presne toľko Brazília potupne prehrala. Opäť sa rozplynul sen, dostať sa na bájnu Maracanu a tam osláviť triumf v turnaji. Maracana ostala nedobytná pre domáci celok.

Malou náplasťou bolo víťazstvo v olympijskom futbalovom turnaji v roku 2016.  Kedy Brazília konečne na Maracane vyhrala zlaté medaile. Taktiež víťazstvo v Copa America keď 7.jula 2019 Brazília porazila vo finále Peru 3:1. Z časti odkliali tento štadión. Pretože nasledujúci turnaj Copa America 2021 finále opäť podľahli najväčšiemu rivalovi z Argentíny 1:0.

Posledný významný futbalový duel sa tu odohral 4.novembra 2023. Finále Copa Libertadóders medzi domácim Fluminense a Boca Juniors. Domace Fluminense zvíťazilo 2:1. Na Maracane hrajú svoje domáce zápasy tými Fluminense a Flamengo.

Samozrejme na Maracane to nie je len o futbale. Odohrali sa tu rôzne svetové podujatia. Otvárací ceremoniál Olympijských hier 2016, koncerty Kiss, Guns and Roses. Dokonca aj hlava katolíckej cirkvi Ján Pavol II  navštívila Maracanu dokonca 3 krát ( 1980, 1987,1997 ).

Rekordnú návštevnosť zaznamenal v roku 1974 Billy Graham. Bol to evanjelický pastor ktorý hlásal slovo Božie na Maracane. Jeho prejav počúvalo naživo 225 000 divákov.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4168 5210€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350
Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: