Açaí– ,,Fialové Zlato” Amazónie

L

Laura Lackovičová

To, čo sa v posledných rokoch stalo nevyhnutnou ,,super potravinou” na scéne zdravia, v skutočnosti je v Brazílii každodennou súčasťou jedálnička už mnohých generácii. Na severe sa tradične pripravuje v najčistejšej forme, ktorá má horkú chuť; v Riu sa na sladenie často mieša so sirupom alebo cukrom. Čo táto super potravina vlastne je? Bobule açaí podobné hroznu rastú na palmách açaí v juhoamerických dažďových pralesoch. Semeno zaberá asi 80% bobule, ale dužina a šupka vo zvyšných 20 % obsahujú veľa vitamínov a ďalších dôležitých živín. Nehovoriac o tom, že bobule majú asi len 70 kalórií na šálku. Obsahujú: Antioxidanty: rovnako ako iné bobuľové ovocie, aj açaí je plné antioxidantov, ktoré môžu pomôcť vybudovať imunitný systém a chrániť vaše bunky pred poškodením voľnými radikálmi; Vláknina: bobuľa je plná vlákniny, ktorá nielenže pomáha pri prečistení tráviaceho traktu, ale pomáha tiež udržať si správnu hladinu cukru v krvi; Zdravé tuky: môže sa zdať, že strava bohatá na ryby, orechy a avokádo je jediný spôsob, ako získať dostatok omega-3 mastných kyselín, avšak bobule açaí sú tiež skvelým zdrojom. Konzumácia veľkého množstva týchto tukov zdravých na srdce môže znížiť riziko koronárnych srdcových chorôb a udržať hladinu cholesterolu; Vápnik: bobule açaí majú tiež vysoký obsah vápnika a preto vám pomôžu udržať vaše kosti, srdce a svaly silné a zdravé. Najčastejšia forma, v akej acai v Rio de Janeiro nájdete, je zmrznutá dreň, často dochutená ovocím a granolou. Doprajte si svoju dávku vitamínov prospešných pre vaše zdravie pri večernej prechádzke v uliciach Ria.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Brazília

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva