Mexická šatka rebózo

Mexická šatka rebózo Šatka znázorňujúca silu ženy

Šatka. Pestrofarebná ale aj jednoduchá. Rebózo je ručne tkaná šatka na krosnách pôvodom z Mexika, konkrétne z oblasti Oaxaca. Tento štát je známy práve pre svoje tkáčske remeslo. Šatka sa tká z ľanu alebo bavlny. Táto krásna tradícia sa rozšírila prvotne do Južnej Ameriky a dnes je známa po celom svete. Mexické babice tradujú svoje vedomosti a zručnosti medzi popôrodné duly.

Čím je šatka známa?

Zohráva hlavnú úlohu v tehotenstve a pri pôrode, na nosenie bábätka, avšak má svoje využitie aj po ňom. Mexičanky ju využívajú ako šál, pokrývku hlavy, deku či osušku na pláž.

Šatka je výbornou pomôckou aj pri bolestivej menštruácii. Sťahuje maternicu a tak uľavuje od bolestivých kŕčov. Zároveň dodáva pocit kľudu, bezpečia a drží celé podbruško v teple. Práve teplo sa vtedy z tela stráca.

V čom je práve táto šatka výnimočná?

Šikovná babica pomocou rebózo vie otočiť bábätko, pokiaľ nie je v maternici v správnej polohe na pôrod.

V tehotenstve si ženy podväzujú touto šatkou bruško, aby si uľavili od bolesti, hlavne vo vyššom štádiu tehotenstva. Zároveň šatka zohrieva spodnú časť chrbta a obličky, ktoré sú najviac namáhané.

Šatku často využívajú ženy aj pri pôrode. V dávnych časoch ju zvykli prehodiť cez strom a zaprieť sa rukami o jej konce. V dnešných časoch sa využíva tiež. Lekár a pôrodné babice si ju obvinú okolo pása, sedia oproti rodiacej žene, a ona sa takisto rukami zaprie o oba konce šatky. Po pôrode si do šatky zavinie bábätko. A neskôr ho v nej aj nosí. Zároveň ju využíva aj na sťahovanie bedrových kostí a maternice do pôvodného stavu.

Posvätný význam

Dar rebózo má silný posvätný význam. Znázorňuje silu ženy. Ženy ho dostávajú pri oslavách menarché - čo je prvá menštruácia u dievčat. Väčšinou od svojej matky. V niektorých oblastiach Mexika ich muži dávajú svojím ženám namiesto snubného prsteňa. Je veľmi dôležitou súčasťou žien, šatka ich sprevádza od narodenia, v časoch kedy sú nosené ako bábätká a deti, pomáha pri vlastnom pôrode a napokon sú so šatkou aj pochované. Každá žena v Mexiku vlastní minimálne jednu a vo väčšine štátov a miest neuvidíte kočík. Deti sa tradične nosia. Je to veľmi praktické. Žena má voľné ruky a dieťaťko je kľudné, lebo cíti matku.

Iné využitie

Rebózo sa využíva tiež pri špeciálnych masážach. Aj na zavinovacie rituály, kedy si prechádzame dôležitými zmenami a chceme niečo uzatvoriť  a otvoriť sa novým možnostiam.

Masáž s týmito šatkami dáva pocit ľahkosti v tele. Veľmi jemne a citlivo uvoľňuje svaly, väzy a stuhnutosť v celom tele. Taktiež je veľmi relaxačná, navodzuje žene uvoľnenie a vnútorný pokoj. Zavinovací rituál pomôže žene uzavrieť pôrodný zážitok. Je to prekrásny rituál na počesť matky, ktorá dala život novej bytosti.

Rebózo viete mať v rôznej farbe, vzorcoch, veľkosti a ak s nami absolvujete zájazd do Mexika, viete si jedno domov práve z Oaxacy priniesť.

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: