Mexické volanie po nezávislosti

Mexické volanie po nezávislosti

Výkrik, ktorý odštartoval mexický boj za nezávislosť od Španielska, alebo aj známy “Grito de Dolores”, si Mexičania každoročne pripomínajú práve večer z 15. na 16. septembra.

Nezávislosť Mexika sa začala 16. septembra 1810, keď v skorých ranných hodinách toho dňa kňaz Miguel Hidalgo y Costilla, v meste Dolores Hidalgo (v mexickom štáte Guanajuato) vykričal do sveta volanie po tom, aby Mexičania uchopili zbrane a povstali proti španielskej koloniálnej nadvláde. Táto výzva naoaj zafungovala a spustila mexickú vojnu za nezávislosť. Vojna trvala 11 dlhých rokov, ktoré sprevádzali rôzne vojenské udalosti, atentáty, úmrtia množstva významných osobností vtedajšieho politického života Mexika.

O 11 rokov neskôr, s oslobodeneckou armádou vedenou Agustínom de Iturbide a Vicente Guerrerom, došlo 27. septembra 1821 k ukončeniu bojov za nezávislost Mexika.

Odvtedy sa toto historické volanie po nezávislosti uskutočňuje každý rok na rôznych úrovniach vlády. Či už jednotliví starostovia, primátori alebo guvernéri. Mexický prezident v Národnom paláci výjde aj so svojou manželkou na balkón a zakriči pred miliónmi Mexičanov, ktorí čakajú na hlavnom námestí Zócalo v Mexico City:

“Mexičania! Nech žijú hrdinovia, ktorí nám dali vlasť a slobodu! Nech žije Hidalgo! Nech žije Morelos! Nech žije Allende! Nech žije Aldana! Nech žije nezávislosť! Nech žije Mexiko!"

Udalosť prenášajú mnohé televízie, ale aj oficiálny vládny kanál Youtube. BUBO je najväčším predajcom zájazdov do Mexika a tak ani naše skupiny nemôžu pri takýchto dôležitých udalostiach chýbať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4477
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9113
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: