Michelinská reštaurácia v Poľsku

Michelinská reštaurácia v Poľsku Bottiglieria 1881

Reštaurácia Bottiglieria 1881 bola tretia v Poľsku a prvá v Krakove, ktorá získala michelinskú  hviezdu Michelin, a momentálne je jediná. Ocenenie v tomto francúzskom sprievodcovi znamená vo svete gastronómie viac-menej to isté ako Oscar v kinematografii. Michelinské hviezdy sú najprestížnejším ocenením v gastronómii a snom kuchárov po celom svete. Už len samotná skutočnosť, že je súčasťou sprievodcu, je pre každú reštauráciu obrovským úspechom.

Michelin vychádza raz ročne. Vybrané reštaurácie môžu získať maximálne tri hviezdičky. V sprievodcovi môžu reštaurácie debutovať, byť povýšené, udržať si svoju aktuálnu pozíciu, alebo stratiť hviezdu. V Bottiglieri 1881 nie je priestor na kulinárske kreácie, ktoré by mohli návštevníka uviesť do rozpakov. Pre šéfkuchára je najdôležitejší pôžitok z jedla a najvyššia kvalita produktov, ktoré môžete vidieť a cítiť. Luxusné stolovanie Przemysława Klimu je prepracované do najmenších detailov a zároveň nenáročné a prístupné. Jedlá sú spojením poľskej a škandinávskej kuchyne a sú založené len na miestnych produktoch.

Spoluzakladateľ a šéfkuchár krakovskej Botiglieria 1881 je jedným zo stovky najlepších šéfkuchárov na svete. V roku 2021 bol Przemysław Klima zaradený do zoznamu ocenení The Best Chef Awards a – ako sa dá usúdiť z jeho publikácií na sociálnych sieťach - nemieni poľaviť. V roku 2022 plánuje šéfkuchár ďalej rozširovať svoje podnikanie. Klima na Instagrame napísal: „Môj nový plán na rok 2022 je otvoriť ďalšiu reštauráciu v Krakove. Bude to koncept založený na komfortnom jedle”.

Przemysław Klima nadobudol svoje skúsenosti v oblasti dobrého jedla po celom svete: od New Yorku po Kodaň. Pod drobnohľadom šéfkuchárov sa zdokonaľoval v známej kodanskej reštaurácii Noma (ktorá v roku 2021 opäť získala titul najlepšia reštaurácia sveta v rebríčku „50 najlepších reštaurácií“), ako aj v Reštaurácia Kadeau s dvoma michelinskými hviezdičkami.

V roku 2013 Przemysław Klima pomohol zakladateľovi Robertovi Gumulińskému vytvoriť kulinársky koncept Bottiglieria 1881. Ich cesty sa na pár rokov rozišli, no v roku 2019 Gumuliński ponúkol Klimovi, aby sa podelil o biznis a pozíciu šéfkuchára, čo v krátkom čase prinieslo reštaurácii veľkolepý úspech, rok na to totiž reštaurácia dostala prvú hviezdičku a udržala si ju dodnes. 

19. júna 2020 získal Przemysław Klima michelinskú hviezdu za reštauráciu Bottiglieria 1881, čím sa pripojil k malej skupine reštaurácií s týmto prestížnym ocenením. Šéfkuchár tak prekonal dva rekordy. Prvý sa týka veku – Klima je najmladším šéfkuchárom v Poľsku, ktorý získal michelinskú hviezdu. Druhý rekord je najrýchlejší čas, za ktorý dostal hviezdu od nástupu do funkcie šéfkuchára.

Ak budete v Krakowe, rozhodne si nenechajte ujsť tento kulinársky zážitok, rezervovať si ju môžete tu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

25.01. → 03.02. +18 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

3215 3495€
K

Ázia  

India, Maldivy


náročnosť

11 dní

Trvanie

3333 4901€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3244 4505€
Zakopané a klenoty poľských Tatier
Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 16 min. čítania
Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska
Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 22 min. čítania
Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola
Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Viac informácií o krajine: