Reštaurácia Bottiglieria 1881 bola tretia v Poľsku a prvá v Krakove, ktorá získala michelinskú hviezdu Michelin, a momentálne je jediná. Ocenenie v tomto francúzskom sprievodcovi znamená vo svete gastronómie viac-menej to isté ako Oscar v kinematografii. Michelinské hviezdy sú najprestížnejším ocenením v gastronómii a snom kuchárov po celom svete. Už len samotná skutočnosť, že je súčasťou sprievodcu, je pre každú reštauráciu obrovským úspechom.
Michelin vychádza raz ročne. Vybrané reštaurácie môžu získať maximálne tri hviezdičky. V sprievodcovi môžu reštaurácie debutovať, byť povýšené, udržať si svoju aktuálnu pozíciu, alebo stratiť hviezdu. V Bottiglieri 1881 nie je priestor na kulinárske kreácie, ktoré by mohli návštevníka uviesť do rozpakov. Pre šéfkuchára je najdôležitejší pôžitok z jedla a najvyššia kvalita produktov, ktoré môžete vidieť a cítiť. Luxusné stolovanie Przemysława Klimu je prepracované do najmenších detailov a zároveň nenáročné a prístupné. Jedlá sú spojením poľskej a škandinávskej kuchyne a sú založené len na miestnych produktoch.
Spoluzakladateľ a šéfkuchár krakovskej Botiglieria 1881 je jedným zo stovky najlepších šéfkuchárov na svete. V roku 2021 bol Przemysław Klima zaradený do zoznamu ocenení The Best Chef Awards a – ako sa dá usúdiť z jeho publikácií na sociálnych sieťach - nemieni poľaviť. V roku 2022 plánuje šéfkuchár ďalej rozširovať svoje podnikanie. Klima na Instagrame napísal: „Môj nový plán na rok 2022 je otvoriť ďalšiu reštauráciu v Krakove. Bude to koncept založený na komfortnom jedle”.
Przemysław Klima nadobudol svoje skúsenosti v oblasti dobrého jedla po celom svete: od New Yorku po Kodaň. Pod drobnohľadom šéfkuchárov sa zdokonaľoval v známej kodanskej reštaurácii Noma (ktorá v roku 2021 opäť získala titul najlepšia reštaurácia sveta v rebríčku „50 najlepších reštaurácií“), ako aj v Reštaurácia Kadeau s dvoma michelinskými hviezdičkami.
V roku 2013 Przemysław Klima pomohol zakladateľovi Robertovi Gumulińskému vytvoriť kulinársky koncept Bottiglieria 1881. Ich cesty sa na pár rokov rozišli, no v roku 2019 Gumuliński ponúkol Klimovi, aby sa podelil o biznis a pozíciu šéfkuchára, čo v krátkom čase prinieslo reštaurácii veľkolepý úspech, rok na to totiž reštaurácia dostala prvú hviezdičku a udržala si ju dodnes.
19. júna 2020 získal Przemysław Klima michelinskú hviezdu za reštauráciu Bottiglieria 1881, čím sa pripojil k malej skupine reštaurácií s týmto prestížnym ocenením. Šéfkuchár tak prekonal dva rekordy. Prvý sa týka veku – Klima je najmladším šéfkuchárom v Poľsku, ktorý získal michelinskú hviezdu. Druhý rekord je najrýchlejší čas, za ktorý dostal hviezdu od nástupu do funkcie šéfkuchára.
Ak budete v Krakowe, rozhodne si nenechajte ujsť tento kulinársky zážitok, rezervovať si ju môžete tu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Poľsko
- Katyň
- Vo Varšave sa v piatok štrajkovalo
- Lublin na východe Poľska
- Soľná bana Wieliczka
- Poľský Toruń
- Najkrajšie mesto Poľska je Gdansk
- Schindlerova fabrika a Múzeum súčasného umenia v Krakove MOCAK
- Trojmesto - Gdyna, Gdansk a Sopot
- Mazurské jazerá
- Wawel - miesto kde sa formovali dejiny Poľska
- Hitlerove bunkre na severe Poľska - Wolfsschanze
- Hrad Malbork
- Zima v poľských Tatrách
- Lyžovačka na Kasprowom Wierchu
- Silvester v Zakopanom
- TOP 10 lyžiarskych stredísk v Poľsku
- Najväčší snehový labyrint na svete
- Nowa Huta - mesto, ktoré zamrzlo v čase
- Lyžovačka v Poľsku - Szklarska Poreba
- Preteky horalov na snehu