Miesta, kde žijú tučniaky vo voľnej prírode

Miesta, kde žijú tučniaky vo voľnej prírode

Tučniaky, prispôsobené na život v chladnom prostredí, žijú na každom kontinente južnej pologule. Môžeme ich nájsť na pobreží Južnej Ameriky, Austrálie, Afriky a na malých ostrovoch.

Vedeli ste, že najsevernejší druh, tučniak galapágsky, žije pri rovníku a najjužnejší druh hniezdi v Antarktíde? Mnoho daľších zaujímavosti sa dočitate v blogu o tučniakoch.

Tučniaky, môžeme vidieť vo voľnej prírode napr. v Argentíne na Falklandoch na Galapágoch alebo aj na Antarktíde.

Poďme si spoločne rozobrať jednotlivé oblasti:

  • Antarktída – je to najjužnejší, najsuchší a najchladnejší kontinent, je väčšinou neobývaný a pokrytý ľadom. Antarktída je domovom miliónov tučniakov, a to najmä tučniaka cisárskeho a Adélie, tieto tučniaky tu žijú celoročne.
  • Argentína – juh Argentíny má pobrežie s chladnými vodami Tichého oceánu, ktoré podporujú tučniakov magellanových. Najmä v rezervácii Punta Tombo hniezdi viac ako 200 000 párov tučniakov, čo je nespočetné množstvo.
  • Falklandské ostrovy – sú vzdialené približne 500km od Patagonie, vyskytuje sa tu až 5 druhov tučniakov, a to napr.  tučniak magellanový, rockhopperov, gentoo, kráľovský a makarónový, s takmer miliónovou populáciou. Zatiaľ, čo celosvetová populácia tučniakov klesá, tak na Falklandských ostrov sa za posledných 25 rokov zvýšila.
  • Galapágy – sú to sopečné ostrovy pri pobreží Ekvádoru, kde žije jediný druh tučniaka na severnej pologuli, a to s názvom tučniak galapágsky. Tento malý tvor sa ukrýva v jaskyniach a trhlinách, aby sa vyhol tropickému teplu. Humboldtov prúd prináša chladnú vodu a ryby z Antarktídy, čo umožňuje tučniakom prežiť. Tento druh tučniaka sa považuje za ohrozrný druh.

Tučniak galapágsky je jedným z najmenších tučniakov na svete a je endemický na ostrovoch Galapágy. Galapágsky tučniak, obľúbený u mnohých návštevníkov ostrovov, je najsevernejšie sa vyskytujúcim druhom tučniaka na svete.

Ak vás zaujíma toto milé stvorenie, vypočujte si náš podcast o tučniakoch

K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1496 1995€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania