Najlepšia kaviareň v Helsinkách

Najlepšia kaviareň v Helsinkách Čokoláda Fazer v centre Helsínk

Keď sme do Helsínk chodievali hlboko v deväťdesiatych rokoch starou Karosou cez chudobné Estónsko a slobodné Rusko, príchod do hlavného mesta Fínska predstavoval pre nás vstup do Škandinávie. Možno aj preto v BUBO máme k Helsinkám mimoriadny vzťah. Ako sa hovorí, stará láska nehrdzavie. 

A nehrdzavie ani najstaršia kaviareň Fínska. Elegantná Fazer Café v centre Helsínk na ulici Kluuvikatu 3 spája v sebe modernu s klasikou, výbornú kávu s najlepšou čokoládou Fínska. A má – na fínske pomery – neuveriteľnú históriu. Veď ju otvorili ešte za ruských čias – už v roku 1891.

Práve 17. septembra 1891 založil fínsky podnikateľ Karl Fazer francúzsko-ruskú cukráreň, ktorá veľmi rýchlo začala priťahovať bohatých aj menej bohatých obyvateľov mesta. Fazerov otec sa prisťahoval do Fínska zo Švajčiarska a lásku k čokoláde tak Karl nasával od malička. Vyučil sa za pekára a cukrára v metropolách vtedajšieho sveta - v Berlíne, v Paríži aj v St. Peterburgu. 

Jeho kaviareň prežila ruskú dobu, desaťročia fínskej nezávislosti, vojnu so Stalinom aj Hitlerom, fínsky život v tieni sovietskeho medveďa, a po vstupe do Európskej únie prežíva dnešnú šťastnú súčasnosť Fínov.

Fazer Café nikdy nebola a ani dnes nie je len kaviareň, ale aj cukráreň, pekáreň (pečú si vlastný chlieb aj pečivo), predajňa vlastnej čokolády a sladkých dobrôt. Dokonca si tu môžete dať ľahký obed. Cukrári pripravujú pochúťky priamo na mieste, priamo pred očami zákazníkov.

Motto Karla Fazera pre život aj nasledovníkov znelo: Carpe diem, chop sa príležitosti, keď príde, buď pripravený. Vy sa chopte príležitosti a neobíďte túto mekku fínskeho kaviarenského života počas návštevy Helsínk. Naše zájazdy do Fínska kaviareň Fazer neobchádzajú.

Fazer je dnes zároveň najobľúbenejšou čokoládou Fínska, zoberte si ako suvenír aj domov. Značka Fazer bola Fínmi opakovane zvolená za najobľúbenejšiu fínsku značku.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Arktída, Švédsko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3196 3995€
Helsinki – dcéra Baltu Helsinki

Helsinki Helsinki – dcéra Baltu

S majestátnou loďou spoločnosti Tallink - MS Silja Serenade sa zo Štokholmu plavíme naprieč Botnickým zálivom, s medzi zastávkou na súostroví…

Eva Andrejcová 13 min. čítania
Hľadá sa Santa! Prémiový blog

Prémiový blog Hľadá sa Santa!

Kto nosí darčeky? A kde tento pánko žije? Na svojich cestách smerom k pólom som ho hľadal a aj viackrát našiel. Uveríte, že BUBO naučilo…

Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: