Najlepšie reštaurácie sveta 2022

Najlepšie reštaurácie sveta 2022 Najlepšia reštaurácia je Geranium v Kodani

Najlepšou reštauráciou na svete sa stala Geranium v meste ​​Kodaň. Reštaurácia z Dánska, na čele ktorej je od jej založenia v roku 2007 šéfkuchár Rasmus Kofoed, má tri Michelinské hviezdy a nachádza sa na futbalovom štadióne. Hostia si v nej sadnú na 16-chodové degustačné menu, ktoré sa zameriava na sezónne chute. Víťaza vyhlásil vo štvrtok na slávnostnom odovzdávaní cien v Londýne prestízny portál The World’s 50 Best Restaurants. V jeho predošlom vydaní bolo Geranium na druhom mieste.

Predošlým víťazom bola tiež dánska reštaurácia - Noma, ktorú presunuli do zoznamu Best of the Best, čiže najlepšia z najlepších. Druhé miesto získala reštaurácia Central v peruánskom hlavnom meste Lima. Na tretej priečke najlepších reštaurácií sveta figuruje Disfrutar v španielskej Barcelone. Úspechom v rebríčku sa môže pochváliť aj Taliansko. To má najviac reštaurácií v zozname víťazov za rok 2022 so šiestimi reštauráciami. Najvyššie figurujú Lido 84 (8.) a Uliassi (12.). Druhá spomenutá reštaurácia získala tiež ocenenie The Highest New Entry Award, teda najlepší nováčik.

Ďalším prestížnym ocenením je Icon Award, to získal Wawira Njiru - kenský sociálny podnikateľ, ktorý založil Food for Education. Ide o sociálny podnik, ktorý poskytuje školské jedlá pre 40 000 detí denne. Cenu Estrella Damm Chefs’ Choice Award, za ktorú hlasujú ostatní šéfkuchári na zozname, získal šéfkuchár Jorge Vallejo z reštaurácie Quintonil v Mexico City.

Rovnako tak najvyššie hodnotené reštaurácie na každom kontinente dostali špeciálne uznanie. Najlepšou reštauráciou v Afrike v roku 2022 je nová reštaurácia Fyn v Kapskom Meste v JAR (37.). Najlepšia reštaurácia v Ázii je na 20. mieste – Den v Tokiu. Najlepšia reštaurácia v Severnej Amerike je piata - Pujol v Mexico City. Najlepšie reštaurácie v Južnej Amerike a v Európe sme už spomenuli - Central v Peru a celkový víťaz Geranium v ​​Kodani.

Portál The World’s 50 Best Restaurants vyhlasuje najlepšie reštaurácie sveta od roku 2002. Séria globálnych odborníkov hlasovala za reštaurácie, o ktorých si myslia, že si zaslúžia miesto na zozname. Existuje niekoľko pravidiel. Člen poroty nemôže hlasovať za žiadnu reštauráciu, o ktorú sa zaujíma ekonomicky. Musí tiež jesť v reštauráciách, ktoré získali jeho hlas v predchádzajúcich 19 mesiacoch.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

10 dní

Trvanie

4950
E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: