Najväčšia mešita Afriky sa dočkala otvorenia

Najväčšia mešita Afriky sa dočkala otvorenia

Djamaa el Djazaïr alebo Veľká mešita Alžíru sa koncom februára dočkala oficiálneho otvorenia. V hlavnom meste exotického Alžírska tak vyrástla mešita, ktorá sa hrdí mnohým naj, no spájajú sa s ňou viaceré kontroverzie.

Gigantická mešita na pobreží Stredozemného mora pojme až 120 000 veriacich, čím sa okamžite zaradila medzi najväčšie mešity sveta. V Afrike je tou vôbec najväčšou a prekonala doterajšieho rekordéra – mešitu Hassana II. v marockej Casablance.

Celková rozloha alžírskej mešity Djamaa el Djazaïr je 500 000 m2, čím je tou vôbec najväčšou na svete, no ešte viditeľnejšie je jej prvenstvo čo sa týka minaretu. Ten sa tiahne do výšky 265 metrov, čím je s viditeľným náskokom najvyšším minaretom na svete.

Veľká mešita v Alžírsku je výnimočná aj vďaka tomu, že disponuje ako pristávacou plochou pre helikoptéry, tak aj knižnicou, do ktorej sa zmestí až milión knižných diel. Počas zájazdov do Alžírska vás tak v hlavnom meste najväčšej krajiny Afriky čaká výnimočná atrakcia.

Mnohými domácimi obyvateľmi však bola do značnej miery kritizovaná. Náklady na jej výstavbu, ktorú mala na starosti čínska spoločnosť, sa vyšplhali na sumu 898 miliónov dolárov. Alžírčania tvrdili, že za tieto peniaze mohla tamojšia vláda postaviť radšej štyri nové nemocnice.

Mešita bola pôvodne projektom bývalého prezidenta Abdelaziza Boutefliku, ktorý chcel, aby bola pomenovaná po ňom. Protesty z roku 2019, po ktorých Bouteflika rezignoval, však tomuto zabránili. Exprezident si želal inauguráciu mešity už v roku 2019 a hoci bola otvorená pre turistov a štátne návštevy, oficiálnej inaugurácie sa dočkala až o päť rokov neskôr. Domáci moslimovia tak už budú môcť v mešite absolvovať večerné modlitby počas ramadánu.

Mohlo by vás zaujímať aj:

Titulné foto: Ľuboš Fellner, BUBO


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Tunisko, Alžírsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3255 4650€
K

Afrika  

Alžírsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

2219 3170€
K

Afrika  

Alžírsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3497 4995€
Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

Ľuboš Fellner 60 min. čítania
Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ Blog

Blog Ibn Battúta – najväčší moslimský cestovateľ

Moslimský Marco Polo, Ibn Battúta, je najuznávanejším „cestovateľom islamu“. Prešiel neuveriteľných 120 000 km, čo pred ním zrejme nikto nedokázal.…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: