Najvyššie stavby Havany

Najvyššie stavby Havany

Havana, hlavné mesto Kuby, kde žije najväčší počet obyvateľov krajiny, má zvláštne čaro. Prechádzka po jej uliciach to dokazuje. Táto zmes architektonických štýlov spolu s reprezentatívnymi budovami z rôznych historických období dodáva tomuto mestu svojrázny nádych. Minimálne tak zaujímavé ako prechádzka po Havane je ale pohľad na Havanu zhora!

Počas obdobia Kuby ako španielskej kolónie bola veža baziliky Sv. Františka z Asisi s výškou približne 44 metrov najvyššou nielen v Havane, ale na celej Kube. Až za éry samostatnej kubánskej republiky (od roku 1902) sa začali stavať prvé výškové budovy: budova burzy Lonja del Comercio v roku 1909 s výškou 5 poschodí; Hotel Presidente v roku 1928 s výškou 10 poschodí; budova Bacardí v roku 1930 s výškou 12 poschodí a nakoniec budova López Serrano v roku 1932 s výškou 14 poschodí.

Vďaka pokroku v stavebníctve, vedeckému a ekonomickému rozvoju sa čoskoro objavili nové a vyššie budovy.

Toto je 5 najvyšších budov Havany:

Pamätník José Martího (výška 142 m)

Pamätník José Martího na Námestí Revolúcie si právom zaslúži titul najvyššia budova v Havane. Pozadie vzniku je rôzne. Už v roku 1937 sa prvýkrát uvažovalo o pamätníku, ale až v roku 1943 prebehla súťaž a prvé miesta vytvorili myšlienku, ktorú vidíme dnes.

Práce sa začali v roku 1953 a skončili v roku 1961. Má vyhliadkovú plošinu - vo výške 129 metrov nad morom - môžete sa vydať po 567 schodoch alebo výťahom. Vyhliadka poskytuje výhľad do vzdialenosti 60 kilometrov a panoramatický výhľad na mesto.

Hotel Havana libre (výška 126 m)

Bol slávnostne otvorený 19. marca 1958 ako hotel Habana Hilton. Podľa kronikára Cira Bianchiho bola výstavba tohto majestátneho hotela hradená z peňazí z dôchodkového fondu pracovníkov v gastronómii.

Jeho vybavenie tvorí takmer 600 izieb a 42 apartmánov, tri bary, reštaurácie, kaviarne, bazén, zasadacie miestnosti a na 30. poschodí vyhliadka, z ktorej je vidieť časť Havany. V súčasnosti hotel spravuje Meliá Hotels International Group.

Budova Focsa (výška 121 m)

Spoločnosť na podporu verejných prác a výstavby (FOCSA) realizovala projekt, ktorý má 36 podlaží a celkovo 373 bytov. Jeho stavebné práce trvali od roku 1954 do roku 1956. V tom čase to bola druhá najvyššia betónová budova na svete, vyššia bola iba budova Marinelli v Sao Paulo v Brazílii. V budove sa v tom čase nachádzali reštaurácie, kaviarňe, obchody, škola a garáže.

Na jej vrchole sa nachádza reštaurácia, ktorá ponúka jedinečný panoramatický výhľad na mesto.


Nemocnica Almeijeiras (výška 112 m)

Koncom 50. rokov minulého storočia plánovala Batistova vláda na pozemku pred parkom a pomníkom Antonia Macea postaviť budovu pre Národnú banku Kuby a kancelárie Burzy cenných papierov. Po víťazstve revolúcie v roku 1959 sa diskutovalo o jej možnom spoločenskom využití a rozhodlo sa vytvoriť zdravotnícke zariadenie, chirurgickú nemocnicu Hermanos Ameijeiras.

Capitolio (výška 92 m)

Výstavba Národného kapitolu v Havane, ktorú zadal vtedajší kubánsky prezident Gerardo Machado, trvala len tri roky. Jeho kupola patrí medzi najvyššie na svete. Ďalším významným rekordom je 14,6 m vysoká Socha republiky, ktorá je na treťom mieste na svete v rámci kategórie najvyššie sochy na svete v interiéri. Viac o havanskom Capitoliu píšeme tu.

Rebríček sa bude meniť, nakoľko v havanskej štvrti Vedado sa stavia hotel, ktorý bude s výškou 154 metrov najvyšší v meste.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2700 3600€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2804 3738€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: