Najznámejšie sochy v centre Kapského Mesta

Najznámejšie sochy v centre Kapského Mesta

Kapské Mesto, legislatívne hlavné mesto Južnej Afriky a jedno z najkrajších mieste sveta, je plné zaujímavých sôch v centre mesta. Tie hovoria o dôležitých postavách a udalostiach v rámci histórie mesta. Slúžia ako pripomienka rozmanitého kultúrneho dedičstva regiónu a prínosu jeho obyvateľov. Ktoré sú tie najdôletietejšie sochy, na ktoré určite narazíte pri prehliadke Kapského Mesta v rámci zájazdu do JAR.

  • Socha Jana van Riebeecka: Nájdete ju na Adderley Street. Pripomína príchod Jana van Riebeecka, holandského moreplavca a správcu kolonií, ktorý v roku 1652 založil Kapskú kolóniu. Socha ho zobrazuje, ako drží ďalekohľad, čo symbolizuje jeho úlohu prieskumníka a navigátora. Jej autorom bol škótsky sochár John Tweed a mestu ju venoval britský magnát Cecil Rhodes v roku 1899.
  • Socha Mahátmu Gándhího: Stojí na ulici Keizersgracht a pripomína život a dielo Mahátmu Gándhího, indického politického vodcu a aktivistu za občianske práva, ktorý bol dôležitou postavou indického hnutia za nezávislosť. Socha, ktorú odhalili v roku 1997, zobrazuje Gándhího v jeho charakteristickej póze - ako drží vychádzkovú palicu.
  • Socha Roberta Sobukweho: Táto socha sa nachádza taktiež na Keizersgracht Street a pripomína Roberta Sobukweho, juhoafrického politického vodcu a zakladateľa Panafričanského kongresu (PAC). Sobukwe bol dôležitou postavou v boji proti apartheidu a jeho socha ho zobrazuje v kontemplatívnej póze, ako drží knihu.
  • Socha Nelsona Mandelu: Nájsť ju môžete v Záhrade spoločnosti a pripomína Nelsona Mandelu, juhoafrického revolucionára a politika v boji proti apartheidu, ktorý pôsobil ako prezident JAR v rokoch 1994 až 1999. Socha je pomerne mladá, odhalili ju v roku 2019. Zobrazuje Mandelu v chodiacej póze a symbolizuje jeho celoživotný boj za slobodu a rovnosť.
  • Socha kráľovnej Viktórie: Ide o sochu, ktorá sa taktiež nachádza v Záhrade spoločnosti a pripomína kráľovnú Viktóriu, kráľovnú Spojeného kráľovstva a Britského impéria v rokoch 1837 až 1901. Súčasťou mesta je od roku 1900 a zobrazuje kráľovnú Viktóriu v sediacej polohe. V ruke drží žezlo.
  • Búrsky vojnový pamätník: Táto socha je rovnako v Záhrade spoločnosti a pripomína anglo-búrsku vojnu vedenú v rokoch 1899 až 1902 medzi Britským impériom a Juhoafrickou republikou ovládanou Afrikáncami a Slobodným štátom Orange. Socha z roku 1913 zobrazuje vojaka v uniforme, ktorý drží pušku a stojí na podstavci.
  • Socha kráľa Eduarda VII.: Jej domovom je námestie Grand Parade. Za éry tohto kráľa, syna kráľovnej Viktórie, získali Briti nadvládu nad väčšinou územia súčasnej JAR. Eduard sa pozerá na pôsobivú historickú budovu radnice postavenej v roku 1905 z oolitického vápenca privezeného z anglického mesta Bath.
  • Socha Louisa Bothu: Pred budovou prezidentského paláca De Tuynhuys sa týči socha búrskeho farmára, vojaka, štátnika a hrdinu druhej búrskej vojny. Tento bol zároveň prvý premiér Juhoafrickej únie v rokoch 1910 až 1919.
  • Socha Cecila Johna Rhodesa: Týčia sa v strede Parlamentnej záhrady. Ide o obchodníka s diamantmi a iniciátora založenia britskej kolónie v Rhodézii (súčasné Zimbabwe a Zambia), ale taktiež premiéra Kapskej kolónie v rokoch 1890 až 1896.

Tieto sochy sú obľúbenými turistickými atrakciami a často ich navštevujú domáci aj turisti. Sú dôležitou súčasťou kultúrneho dedičstva mesta a jeho neoddeliteľnou súčasťou.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

16.05. → 24.05. +28 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2970
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5911
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: