Na takmer všetkých ostrovoch je (z pochopiteľných dôvodov) súčasťou národného jedla ryba. Zdravá a dostupná surovina je základom aj zaujímavého národného jedla ostrova Svätej Lucie: zelené figy so slanou rybou. Exotická kombinácia tropického ovocia a slanej ryby nám možno znie na prvé počutie zvláštne, no na ostrove ju milujú už viac ako sto rokov. Pri zrode tohto receptu ale nestáli kulinári alebo profesionálni kuchári – práve naopak, šlo o početnú populáciu otrokov. Základom jedálnička boli ryby a miestne plodiny nenáročné na pestovanie. Túto definíciu spĺňal zelený banán, ktorý sa kvôli svojej kyslastej chuti radí aj medzi zeleninu a preto je kombinovateľný s rôznymi druhmi mäsa. Zaujímavosťou je, že kým je banán zelenej farby na strome, je vnímaný ako zelenina a takmer okamžite po odtrhnutí je potrebné ho uvariť, ideálne so soľou a cesnakom. Ak by ste ho nechali „odležať“ na slnku, zožltne a môžete ho zjesť ako dezert – teda budete mať k dispozícii banán ako v supermarkete, len omnoho chutnejší a hlavne bez chémie. Mimochodom, tento zelený banán je na ostrovoch nazývaný aj zelená figa - preto ten mätúci názov jedla. Druhou esenciálnou časťou receptu je nasolená a vysušená slaná ryba, nazývaná aj bacalao alebo bacalhau (zvyčajne je to treska). Na to, aby ste mohli takto pripravenú rybu použiť vo varení, je potrebné ju rehydrovať a vyvariť od prebytočnej soli. Takto upravené ryby boli v 19.storočí dostupné a lacné, dokonca až tak, že boli dovážané z Kanady ako potravina určená pre otrokov. Tí si chceli monotónny pokrm ozvláštniť a dochutiť potravinami, ktoré boli zadarmo a rástli okolo nich vo veľkých kvantitách. Počas nasledujúcich rokov miestni vylepšili recept s pridávaním dovážanými koreninami a zeleninou. Aj keď je toto jedlo teoretický dostupné po celý rok, pre obyvateľov ostrova Svätá Lucia je pokrm slávnostný a jeho konzumáciu rezervujú pre oslavy a špeciálne príležitosti. Napriek všadeprítomnému oceánu sa na ostrov ryby ako treska naďalej dovážajú. K hlavnému jedlu majú miestni radi uhorkový šalát a plátky avokáda. Okrem ryby a banánov do receptu pridávajú cibuľu, papriku, cesnak, paradajky, tymián, čierne korenie, kokosový olej alebo limetkovú šťavu. Samozrejme, každá rodina a reštaurácia má svoju unikátnu variáciu, takže ak vám toto jedlo zachutí, môžete ho jesť aj každý deň a zakaždým bude trochu odlišné. Dobrú chuť!
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO