Národné jedlo Svätej Lucie

Národné jedlo Svätej Lucie

Na takmer všetkých ostrovoch je (z pochopiteľných dôvodov) súčasťou národného jedla ryba. Zdravá a dostupná surovina je základom aj zaujímavého národného jedla ostrova Svätej Lucie: zelené figy so slanou rybou. Exotická kombinácia tropického ovocia a slanej ryby nám možno znie na prvé počutie zvláštne, no na ostrove ju milujú už viac ako sto rokov. Pri zrode tohto receptu ale nestáli kulinári alebo profesionálni kuchári – práve naopak, šlo o početnú populáciu otrokov. Základom jedálnička boli ryby a miestne plodiny nenáročné na pestovanie. Túto definíciu spĺňal zelený banán, ktorý sa kvôli svojej kyslastej chuti radí aj medzi zeleninu a preto je kombinovateľný s rôznymi druhmi mäsa. Zaujímavosťou je, že kým je banán zelenej farby na strome, je vnímaný ako zelenina a takmer okamžite po odtrhnutí je potrebné ho uvariť, ideálne so soľou a cesnakom. Ak by ste ho nechali „odležať“ na slnku, zožltne a môžete ho zjesť ako dezert – teda budete mať k dispozícii banán ako v supermarkete, len omnoho chutnejší a hlavne bez chémie. Mimochodom, tento zelený banán je na ostrovoch nazývaný aj zelená figa - preto ten mätúci názov jedla. Druhou esenciálnou časťou receptu je nasolená a vysušená slaná ryba, nazývaná aj bacalao alebo bacalhau (zvyčajne je to treska). Na to, aby ste mohli takto pripravenú rybu použiť vo varení, je potrebné ju rehydrovať a vyvariť od prebytočnej soli. Takto upravené ryby boli v 19.storočí dostupné a lacné, dokonca až tak, že boli dovážané z Kanady ako potravina určená pre otrokov. Tí si chceli monotónny pokrm ozvláštniť a dochutiť potravinami, ktoré boli zadarmo a rástli okolo nich vo veľkých kvantitách. Počas nasledujúcich rokov miestni vylepšili recept s pridávaním dovážanými koreninami a zeleninou. Aj keď je toto jedlo teoretický dostupné po celý rok, pre obyvateľov ostrova Svätá Lucia je pokrm slávnostný a jeho konzumáciu rezervujú pre oslavy a špeciálne príležitosti. Napriek všadeprítomnému oceánu sa na ostrov ryby ako treska naďalej dovážajú. K hlavnému jedlu majú miestni radi uhorkový šalát a plátky avokáda. Okrem ryby a banánov do receptu pridávajú cibuľu, papriku, cesnak, paradajky, tymián, čierne korenie, kokosový olej alebo limetkovú šťavu. Samozrejme, každá rodina a reštaurácia má svoju unikátnu variáciu, takže ak vám toto jedlo zachutí, môžete ho jesť aj každý deň a zakaždým bude trochu odlišné. Dobrú chuť!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Svätá Lucia, Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4485
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Svätá Lucia – kráska, ktorá vás zhypnotizuje Prémiový blog

Prémiový blog Svätá Lucia – kráska, ktorá vás zhypnotizuje

Prvým Európanom na Svätej Lucii nebol žiadny významný objaviteľ, ani bohatí kolonizátori, ani šikovný obchodník. Bol to pirát s drevenou nohou!…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: