Národné múzeum antropológie v Mexico City

Národné múzeum antropológie v Mexico City

Národné múzeum antropológie (španielsky: Museo Nacional de Antropología, MNA) je národné múzeum Mexika. Je to najväčšie a aj najnavštevovanejšie múzeum v Mexiku. Nachádza sa v oblasti medzi Paseo de la Reforma a ulicou Mahatma Gandhiho v parku Chapultepec. Exponátmi, ktoré vystavuje, sú významné archeologické a antropologické artefakty z predkolumbovského dedičstva Mexika, ako napríklad Kameň slnka (aztécky kalendár) a aztécka socha Xochipilli.

Múzeum (spolu s mnohými ďalšími mexickými národnými a regionálnymi múzeami) spravuje Instituto Nacional de Antropología e Historia (Národný inštitút antropológie a histórie) alebo INAH. Bolo to jedno z mnohých múzeí, ktoré v roku 1964 otvoril mexický prezident Adolfo López Mateos.

Múzeum sa považuje za národný poklad a symbol identity. Je syntézou ideologického, vedeckého a politického počinu. Existuje aj napriek kritike, že prítomnosť religióznych artefaktov, premení Múzeum antropológie na moderný aztécky chrám.

Monumentálna budova, ktorú v roku 1964 navrhli Pedro Ramírez Vázquez, Jorge Campuzano a Rafael Mijares Alcérreca, zahŕňa výstavné siene obklopujúce nádvorie s obrovským rybníkom a obrovský štvorcový betónový dáždnik podopieraný jediným štíhlym stĺpom (známym ako „el paraguas“, španielsky pre „dáždnik“). Haly obklopujú záhrady, z ktorých sa v mnohých nachádzajú vonkajšie exponáty. Múzeum má 23 miestností vyčlenených pre exponáty a rozprestiera sa na ploche 79 700 m2.

Na konci 18. storočia boli predmety, ktoré tvorili súčasť zbierky Lorenza Boturiniho, vrátane sôch Coatlicue a Slnečného kameňa, umiestnené na Kráľovskú a Pápežskú univerzitu v Mexiku, a to na konci 18. storočia. Išlo o jadro zbierky, ktorá by sa stala Národným múzeom antropológie.

25. augusta 1790 založil botanik José Longinos Martínez Kabinet kuriozít Mexika (Gabinete de Historia Natural de México). Počas 19. storočia navštevovali múzeum medzinárodne uznávaní učenci ako Alexander von Humboldt. V roku 1825 prvý mexický prezident Guadalupe Victoria na radu historika Lucasa Alamana založil Národné mexické múzeum ako autonómnu inštitúciu. V roku 1865 cisár Maximilián presťahoval múzeum na Calle de Moneda 13 - do bývalého sídla Casa de Moneda.

V roku 1906, pre rast zbierok múzea, rozdelil Justo Sierra fond Národného múzea. Prírodovedné zbierky sa presťahovali do budovy Chopo, ktorú postavili špeciálne na zastrešenie stálych expozícií. Múzeum premenovali na Národné múzeum archeológie, histórie a etnografie a znovu ho otvorili 9. septembra 1910 za prítomnosti prezidenta Porfiria Díaza. Do roku 1924 sa fond múzea zvýšil na 52 000 predmetov a navštívilo ho viac ako 250 000 návštevníkov.

V decembri 1940 múzeum opäť rozdelili a jeho historické zbierky presunuli na hrad Chapultepec, kde vytvorili Museo Nacional de Historia so zameraním na miestokráľovstvo Nového Španielska a jeho pokrok smerom k modernému Mexiku. Zostávajúcu zbierku premenovali na Národné múzeum antropológie so zameraním na predkolumbovské Mexiko.

Stavba budovy súčasného múzea sa začala vo februári 1963 v parku Chapultepec. Projekt koordinoval architekt Pedro Ramírez Vázquez s pomocou Rafaela Mijaresa Alcérrecu a Jorge Campuzana. Stavba budovy trvala 19 mesiacov a 17. septembra 1964 ju slávnostne otvoril prezident Adolfo López Mateos, ktorý vyhlásil: „Mexický ľud dvíha tento pamätník na počesť obdivuhodných kultúr, ktoré prekvitali počas predkolumbovského obdobia v regiónoch, ktoré sú teraz územím Republiky. Pred svedectvami týchto kultúr vzdáva dnešné Mexiko hold pôvodným obyvateľom Mexika, na ktorých príklade spoznávame znaky našej národnej originality.”

Dnes činí zbierka múzea viac ako 600 000 artefaktov a ročne ho navštívi viac ako 2 milióny návštevníkov. My si ho pozrieme na zájazde Mexiko - veľký okruh.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: