Ozónová vrstva či diera v Afrike?

Ozónová vrstva či diera v Afrike?

Ozónová vrstva je kľúčovou súčasťou zemskej atmosféry, ktorá nás chráni pred škodlivým slnečným žiarením. Táto tenká vrstva ozónu, nachádzajúca sa vo vyšších vrstvách atmosféry, funguje ako ochranný štít, ktorý absorbuje väčšinu škodlivého ultrafialového (UV) žiarenia slnka. To je ona vďaka komu sa život na Zemi môže rozvíjať a živé organizmy môžu existovať.

Ozón (plyn) sa tvorí prirodzene v atmosfére prostredníctvom chemických (konkrétnejšie už môže byť len fotochemických) reakcií medzi slnečným žiarením a molekulami kyslíka. Najväčšie množstvo ozónu sa nachádza v ozónovej vrstve, ktorá je zhruba medzi 15 až 35 km nad zemským povrchom, v tzv. stratosfére.

Bohužiaľ, v priebehu minulých desaťročí sme čelili hrozbe poškodenia ozónovej vrstvy, najmä kvôli ľudským aktivitám. Chemické látky, ako sú freóny a halóny, ktoré boli používané v niektorých spotrebičoch, chladiacich systémoch a aerosólových sprejoch, boli označené ako škodci alebo, lepšie povedané, ničitelia ozónovej vrstvy. Keď sa tieto látky dostanú do atmosféry, môžu ich slnečné lúče rozložiť na atómy chlóru a brómu, ktoré následne zničia ozónové molekuly. Táto deštrukcia ozónu, bohužiaľ, viedla k vzniku ozónových dier.

Ozónová diera je oblasť s extrémne zníženým obsahom ozónu, čo v preklade znamená, že ak by ste tam šli a nedali si pozor, budete spálení, podobne ako keď sa nachádzate v krajinách blízko rovníka a nepoužívate dostatočne silný opaľovací faktor, pretože vaša pokožka nie je zvyknutá. Nebojte sa, náš sprievodca vás na to zaručene upozorní. Pokračujme ale ďalej, je to oblasť so zníženým obsahom ozónu v ozónovej vrstve, najmä nad Antarktídou, kde sa tento jav stále najvýraznejšie prejavuje.

Ozónová vrstva je nádherným príkladom, ako vplyv ľudskej činnosti môže ovplyvniť zemské ekosystémy, ale zároveň aj to, ako spolupráca medzi krajinami môže viesť k ochrane našej planéty. Udržiavanie ozónovej vrstvy je dôležité pre náš život a prirodzenú ekosystémovú rovnováhu, pretože chráni nás, aj našu biosféru (môžeme poznať aj pod synonymom - živý obal zeme), pred škodlivým vplyvom slnečného žiarenia a podporuje udržateľnú budúcnosť pre všetky živé bytosti.

Spoločne sa o nej rozprávame práve na našich zájazdoch v Afrike. Koniec koncov, pocítite ju aj na vlastnej koži. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Island


náročnosť

10 dní

Trvanie

3964 4664€
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2195
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
Volubilis - rímske pozostatky v Afrike Prehliadka

Prehliadka Volubilis - rímske pozostatky v Afrike

Maroko je rôznorodá krajina, ktorá ponúka okrem turistiky vo Vysokom Atlase, zlatých pláží v Casablance či Agadire a historických medín v Marakéši…

Lucia Petrikovičová 16 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania
Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme Blog

Blog Gibraltár - skala, ktorá je dôležitejšia, než si všetci myslíme

Kúsok Británie na Pyrenejskom polostrove. Gigantická skala týčiaca sa do nebies. Zrejme toto vám napadne ako prvé, keď začujete Gibraltár. Malá…

Viktor Háber 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: