Ozónová vrstva či diera v Afrike?

Ozónová vrstva či diera v Afrike?

Ozónová vrstva je kľúčovou súčasťou zemskej atmosféry, ktorá nás chráni pred škodlivým slnečným žiarením. Táto tenká vrstva ozónu, nachádzajúca sa vo vyšších vrstvách atmosféry, funguje ako ochranný štít, ktorý absorbuje väčšinu škodlivého ultrafialového (UV) žiarenia slnka. To je ona vďaka komu sa život na Zemi môže rozvíjať a živé organizmy môžu existovať.

Ozón (plyn) sa tvorí prirodzene v atmosfére prostredníctvom chemických (konkrétnejšie už môže byť len fotochemických) reakcií medzi slnečným žiarením a molekulami kyslíka. Najväčšie množstvo ozónu sa nachádza v ozónovej vrstve, ktorá je zhruba medzi 15 až 35 km nad zemským povrchom, v tzv. stratosfére.

Bohužiaľ, v priebehu minulých desaťročí sme čelili hrozbe poškodenia ozónovej vrstvy, najmä kvôli ľudským aktivitám. Chemické látky, ako sú freóny a halóny, ktoré boli používané v niektorých spotrebičoch, chladiacich systémoch a aerosólových sprejoch, boli označené ako škodci alebo, lepšie povedané, ničitelia ozónovej vrstvy. Keď sa tieto látky dostanú do atmosféry, môžu ich slnečné lúče rozložiť na atómy chlóru a brómu, ktoré následne zničia ozónové molekuly. Táto deštrukcia ozónu, bohužiaľ, viedla k vzniku ozónových dier.

Ozónová diera je oblasť s extrémne zníženým obsahom ozónu, čo v preklade znamená, že ak by ste tam šli a nedali si pozor, budete spálení, podobne ako keď sa nachádzate v krajinách blízko rovníka a nepoužívate dostatočne silný opaľovací faktor, pretože vaša pokožka nie je zvyknutá. Nebojte sa, náš sprievodca vás na to zaručene upozorní. Pokračujme ale ďalej, je to oblasť so zníženým obsahom ozónu v ozónovej vrstve, najmä nad Antarktídou, kde sa tento jav stále najvýraznejšie prejavuje.

Ozónová vrstva je nádherným príkladom, ako vplyv ľudskej činnosti môže ovplyvniť zemské ekosystémy, ale zároveň aj to, ako spolupráca medzi krajinami môže viesť k ochrane našej planéty. Udržiavanie ozónovej vrstvy je dôležité pre náš život a prirodzenú ekosystémovú rovnováhu, pretože chráni nás, aj našu biosféru (môžeme poznať aj pod synonymom - živý obal zeme), pred škodlivým vplyvom slnečného žiarenia a podporuje udržateľnú budúcnosť pre všetky živé bytosti.

Spoločne sa o nej rozprávame práve na našich zájazdoch v Afrike. Koniec koncov, pocítite ju aj na vlastnej koži. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: