Zaručene najlepšie egyptské jedlo – košari. Je vhodné aj pre vegetariánov. Letím do Egypta na jar roku 2021 a volám právnikovi Peťovi Reovi, ktorý Egypt pre BUBO sprevádza posledných 20 rokov. Peťo Ty si v Egypte vkuse, čo je v Káhire nové, čo mám vyskúšať ako prvé? „Košarí, Ľubo daj si kušarí, A daj si ho aj za mňa“ bola jediná rada, a ja som počul v hlase mľaskanie. A tak Peťovu radu dodržiavam. Tu v Káhire existujú veľké reštaurácie, ktoré sa na košarí špecializujú. O čo ide? Recept: mix šošovice, cestovín poliatych hustou paradajkovou omáčkou. Pripravte si košari doma: budete potrebovať ryžu, šošovicu, cestoviny, cibuľu, cesnak a rajčíny. Najprv uvaríme šošovicu, ideálne niekoľko druhov tak ako to robia Egypťania. V šošovicovom vývare pripravíme ryžu a v ďalšom kastróliku uvaríme malé makaróny a polámané špagety, opäť niekoľko druhov cestovín. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do zlatova. Základom je hustá paradajková omáčka, ktorú tak dobre ako Egypťania (najvyhlásenejšia je v Asuane -meste s najlepšími koreninami) neurobíte nikdy, ale pokúste sa. Dve veľké paradajky rozmixujeme s jednou cibuľou a pár strúčikmi cesnaku. Ďalšie dve paradajky nakrájame na kocky. Kocky zalejeme paradajkovo–cibuľovo– cesnakovým sósom, pridáme trochu olivového oleja a pár lyžíc octu a ľubovoľné korenie. V Egypte olej a ocot a čili dostanete ku každému košarí ešte navyše. Omáčku necháme zovrieť a zhustnúť. Keď trochu vychladne, zalejeme ňou šošovicovo–ryžovo– cestovinovú zmes, ktorú posypeme opraženou cibuľkou. Mňam. Koshari je pôvodom z Indie z doby britskej kolonizácie Egypta. Briti si toto jedlo priviezli so sebou do Egypta začiatkom 19 storočia, pretože bolo lacné a hlavne zasýtilo. Mne pripadá, že ho dotvorila Talianska komunita, ktorá bola v Káhire vždy silná. Košarí musíte ochutnať! Tak ako by každý turista mal ochutnať u nás bryndzové halušky. Preto je košarí v každom našom zájazde Veľký okruh Egyptom. Dávame si ho na tom najlepšom mieste. Foto: nafotil som na námestí Ataba. Na národné jedlo sa špecializujú aj lepšie reštaurácie, než je táto na fotografii. No toto je pouličná klasika a košari je jedlom chudoby, tak ako u nás bryndzové halušky. Mňam.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Afrika
- Egyptská kuchyňa
- Kaviareň El Fishawi
- Foul - Tradičné jedlo Egypta
- Beit Zeinab Khatoon, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 1
- El Fishawi, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 2
- Groppi, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 4
- Cheristo, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 5
- Felfela, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 6
- Estoril, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 7
- Cafe Riche, najlepšia reštaurácia Káhiry - č. 3
- Kaviareň Selsela - najkrajší výhľad na Alexandriu
- Ibištekový čaj, Egypt
- Otrokárstvo v Afrike
- Laas Geel - prehistorické skalné maľby
- Pivo v Afrike - africké značky pív
- Veľké jazerá Afriky
- Tutanchámon
- Al Azhar- mešita Káhira
- Najstaršia psychiatrická klinika
- Talaat Harb – obchodná ulica Egypta