Národné jedlo Egypta - košarí

Národné jedlo Egypta - košarí Aj s receptom na vegetariánsku pochúťku

Zaručene najlepšie egyptské jedlo – košari. Je vhodné aj pre vegetariánov. Letím do Egypta na jar roku 2021 a volám právnikovi Peťovi Reovi, ktorý Egypt pre BUBO sprevádza posledných 20 rokov. Peťo Ty si v Egypte vkuse, čo je v Káhire nové, čo mám vyskúšať ako prvé? „Košarí, Ľubo daj si kušarí, A daj si ho aj za mňa“ bola jediná rada, a ja som počul v hlase mľaskanie. A tak Peťovu radu dodržiavam. Tu v Káhire existujú veľké reštaurácie, ktoré sa na košarí špecializujú. O čo ide? Recept: mix šošovice, cestovín poliatych hustou paradajkovou omáčkou. Pripravte si košari doma:  budete potrebovať ryžu, šošovicu, cestoviny, cibuľu, cesnak a rajčíny. Najprv uvaríme šošovicu, ideálne niekoľko druhov tak ako to robia Egypťania. V šošovicovom vývare pripravíme ryžu a v ďalšom kastróliku uvaríme malé makaróny a polámané špagety, opäť niekoľko druhov cestovín. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do zlatova. Základom je hustá paradajková omáčka, ktorú tak dobre ako Egypťania (najvyhlásenejšia je v Asuane -meste s najlepšími koreninami) neurobíte nikdy, ale pokúste sa. Dve veľké paradajky rozmixujeme s jednou cibuľou a pár strúčikmi cesnaku. Ďalšie dve paradajky nakrájame na kocky. Kocky zalejeme paradajkovo–cibuľovo– cesnakovým sósom, pridáme trochu olivového oleja a pár lyžíc octu a ľubovoľné korenie. V Egypte olej a ocot a čili dostanete ku každému košarí ešte navyše. Omáčku necháme zovrieť a zhustnúť. Keď trochu vychladne, zalejeme ňou šošovicovo–ryžovo– cestovinovú zmes, ktorú posypeme opraženou cibuľkou. Mňam. Koshari je pôvodom z Indie z doby britskej kolonizácie Egypta. Briti si toto jedlo priviezli so sebou do Egypta začiatkom 19 storočia, pretože bolo lacné a hlavne zasýtilo. Mne pripadá, že ho dotvorila Talianska komunita, ktorá bola v Káhire vždy silná. Košarí musíte ochutnať! Tak ako by každý turista mal ochutnať u nás bryndzové halušky. Preto je košarí v každom našom zájazde Veľký okruh Egyptom. Dávame si ho na tom najlepšom mieste. Foto: nafotil som na námestí Ataba. Na národné jedlo sa špecializujú aj lepšie reštaurácie, než je táto na fotografii. No toto je pouličná klasika a košari je jedlom chudoby, tak ako u nás bryndzové halušky. Mňam. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1943 2775€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2685

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2720
TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta
Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Alexander Macedónsky
Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 64 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)
Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: