Národné jedlo Egypta - košarí

Národné jedlo Egypta - košarí Aj s receptom na vegetariánsku pochúťku

Zaručene najlepšie egyptské jedlo – košari. Je vhodné aj pre vegetariánov. Letím do Egypta na jar roku 2021 a volám právnikovi Peťovi Reovi, ktorý Egypt pre BUBO sprevádza posledných 20 rokov. Peťo Ty si v Egypte vkuse, čo je v Káhire nové, čo mám vyskúšať ako prvé? „Košarí, Ľubo daj si kušarí, A daj si ho aj za mňa“ bola jediná rada, a ja som počul v hlase mľaskanie. A tak Peťovu radu dodržiavam. Tu v Káhire existujú veľké reštaurácie, ktoré sa na košarí špecializujú. O čo ide? Recept: mix šošovice, cestovín poliatych hustou paradajkovou omáčkou. Pripravte si košari doma:  budete potrebovať ryžu, šošovicu, cestoviny, cibuľu, cesnak a rajčíny. Najprv uvaríme šošovicu, ideálne niekoľko druhov tak ako to robia Egypťania. V šošovicovom vývare pripravíme ryžu a v ďalšom kastróliku uvaríme malé makaróny a polámané špagety, opäť niekoľko druhov cestovín. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do zlatova. Základom je hustá paradajková omáčka, ktorú tak dobre ako Egypťania (najvyhlásenejšia je v Asuane -meste s najlepšími koreninami) neurobíte nikdy, ale pokúste sa. Dve veľké paradajky rozmixujeme s jednou cibuľou a pár strúčikmi cesnaku. Ďalšie dve paradajky nakrájame na kocky. Kocky zalejeme paradajkovo–cibuľovo– cesnakovým sósom, pridáme trochu olivového oleja a pár lyžíc octu a ľubovoľné korenie. V Egypte olej a ocot a čili dostanete ku každému košarí ešte navyše. Omáčku necháme zovrieť a zhustnúť. Keď trochu vychladne, zalejeme ňou šošovicovo–ryžovo– cestovinovú zmes, ktorú posypeme opraženou cibuľkou. Mňam. Koshari je pôvodom z Indie z doby britskej kolonizácie Egypta. Briti si toto jedlo priviezli so sebou do Egypta začiatkom 19 storočia, pretože bolo lacné a hlavne zasýtilo. Mne pripadá, že ho dotvorila Talianska komunita, ktorá bola v Káhire vždy silná. Košarí musíte ochutnať! Tak ako by každý turista mal ochutnať u nás bryndzové halušky. Preto je košarí v každom našom zájazde Veľký okruh Egyptom. Dávame si ho na tom najlepšom mieste. Foto: nafotil som na námestí Ataba. Na národné jedlo sa špecializujú aj lepšie reštaurácie, než je táto na fotografii. No toto je pouličná klasika a košari je jedlom chudoby, tak ako u nás bryndzové halušky. Mňam. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: