Palacio de Valle

Palacio de Valle

Palacio de Valle je architektonický klenot nachádzajúci sa v časti Punta Gorda, v meste Cienfuegos na Kube. Pripomína španielsko-maurské umenie s vplyvmi gotického, románskeho, barokového a mudejarského umenia. Dnes miesto kultúrnych podujatí a tiež pamätník národného dedičstva mesta Cienfuegos.

Pozemok kúpil obchodník Don Acisclo del Valle, majiteľ niekoľkých fabrík. Stavba začala v roku 1913 a práca bola zverená talianskemu architektovi Alfredovi Collimu a majstrovi Juanovi Suarezovi. Skončila sa v roku 1917 a stála 1,5 milióna pesos.

Rôzne štýly použité na stavbe, hlavne gotický, románsky, barokový a taliansky štýl v kombinácii s mudejarským štýlom, boli v Španielsku v 12. a 13. storočí v móde. Predpokladá sa, že do tejto práce boli zapojení rôzni odborníci na každú oblasť, aby sa dosiahol autentický výzor celého paláca. Napríklad, vstupnú bránu do záhrady vytvoril španielsky rezbár Antonio Barcenas. Miestny umelec Frank Palacios zase odlial v Cienfuegos bronzové zábradlie schodiska, štíty a ozdoby priečelia a všetko kovanie, a zapojil sa aj maliar Miguel Lamoglia Cienfuegos, ktorý vyzdobil vyrezávané drevo v hornej časti paláca.

Všetok mramorový materiál bol dovezený z Talianska z Carrara, takisto taliansky alabaster, benátska keramika Granada, španielske kovanie, mozaiky, sklo Talavera a mahagónove drevo. Vo vnútornej časti budovy nájdeme aj rôzne nápisy, ktoré označujú na viaceré národnosti majstrov, ktorí sa podieľali na jej výstavbe, napríklad veta z Koránu, ktorá znamená „Iba Boh je Boh“. Prémiové materiály mali zvýšiť hodnotu a prestíž celého paláca.

V zadnej časti, na východnej strane, je najhonosnejšia miestnosť - jedáleň, v komplet mudéjarskom štýle, napodobňujúca slávne nádvorie v paláci Alhambra v Granade.

Pozemok, na ktorom stojí palác, kúpila v 50. rokoch investičná spoločnosť, o ktorej sa predpokladalo, že z neho urobí kasíno susediace s hotelom Jagua, triumf revolúcie vedenej Fidelom Castrom tomuto scenáru zabránil. Následne bol palác znárodnený. V súčasnosti sa v ňom nachádza reštaurácia s barom na terase. Poďte sa sem pozrieť na vlastné oči na zájazde do Kuby.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3600
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: