Parque das Aves a Atlantický dažďový prales

Parque das Aves a Atlantický dažďový prales

Ak s nami pôjdete na zájazd Argentína, Brazília, navštívite malebné, približne tristotisícové mestečko Foz do Iguacu, ležiace v Brazíli iba zopár kilometrov od trojhraničia s Argentínou a Paraguajom a taktiež od najkrajších vodopádov na svete - Cataratas Iguacu. Druhou najnavštevovanešou atrakciou v tomto meste (po samotných vodopádoch) s viac ako 800 000 návštevníkmi ročne je Parque das Aves, v preklade vtáčí park. Je to doposiaľ jediná inštitúcia na svete zameraná na ochranu vtáctva atlantického dažďového pralesa a zároveň je najväčším vtáčím parkom Latinskej Ameriky so 16 hektármi.

Zažijete tu ozajstné spojenie s prírodou a obohatíte svoje vedomosti o vtáctve a prostredí, kde žije. Vtáky atlantického dažďového pralesa zažívajú momentálne jednu z najhorších ochranárskych kríz na svete a v Parque das Aves robia maximum, aby pomohli zlepšiť túto situáciu. Nájdeme tu viac ako 1 300 vtákov, približne 130 rôznych druhov, z ktorých viac ako 50 % pochádza z odchytu, zoologických záhrad, fimových štúdií a podobne. Park sa tiež podieľa na niekoľkých programoch ochrany zvieracích druhov.

Ako vznikla táto vtáčia rezervácia v lone pralesa? Zaujímavý a dojímavý príbeh parku začína v roku 1976, kedy sa veterinárka Anna-Sophie Helene presťahovala z Nemecka do Namíbie, kde sa zoznámila s Dennisom Croukampom, svojím budúcim manželom a spolupracovníkom. Jedného dňa dostali manželia ako dar šedého papagája, ktorý započal ich lásku k vtákom a onedlho ich mali plnú záhradu. Neskôr sa presťahovali na Isle of Man, kde dostali so svojim známym nápad, že otvoria vtáčí park vo Foz do Iguacu.

Začali sa učit portugalčinu a odkúpili 16 hektárov pôdy vedľa Národného Parku Iguazú. V 1993 začali budovať Parque das Aves, stavbu zariadili tak, aby pri nej nemuseli byť sťaté žiadne pôvodné stromy a s pomocou niekoľkých sponzorov sa konštrukcia rýchlo posúvala. O rok na to priviezli prvé vtáky najmä z brazílskych ZOO, vtáky skonfiškované ochrancami prírody Ibama a tiež subtropické druhy zo všetkých kontinentov. Pristavali aj Mariposario alebo motýlí dom a v tom istom roku, 1994, inaugurovali Parque das Aves.

Na veľké nešťastie, iba rok po jeho otvorení jeden zo zakladateľov - Dennis - skonal na Isle of Man vo veku 70 rokov a jeho pamätník nájdeme na jeho obľúbenom mieste v parku - River and Mangrove Birds Aviary. Jeho manželka Anna má dodnes ambície každý deň spraviť niečo viac pre záchranu tohto biotopu. Najväčšou pýchou parku je, že všetky zneužívané vtáky, ktoré boli vyňaté zo svojho prirodzeného prostredia, alebo sa už nemôžu vrátiť do voľnej prírody, tu nájdu útočisko, a ohrozené druhy dostanú šancu na prežitie.

Niektoré z ohrozených druhov, ktoré v parku nájdeme, sú Black-fronted Piping-guan, Red-tailed Amazon, Vinaceous-breasted Amazon, Alagoas Curassow a Yellow Cardinal. V 2017, keď oficiálne vyhynul druh holubice Purple-winged Ground-dove (Claravis geoffroyi) sa rozhodli ešte viac zamerať ciele parku na ochranu ohrozených druhov z atlantického pralesa.

Park investuje do výskumu a reprodukcie druhov v rámci konzervačných programov, zároveň vzdeláva deti a dospelých v oblasti ekológie, trénuje učiteľov a každoročne ho navštívi viac ako 35 000 žiakov škôl. Pokiaľ budete mať vo Foz dve-tri hodinky voľného času, určite nevynechajte návštevu tohto vtáčieho parku, nielenže potešíte vaše oči a niečo nové sa dozviete, svojou návštevou podporíte snahu zakladateľov vytvoriť prostredie, kde ľudia a zvieratá môžu koexistovať v harmónii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: