Poklady biodiverzity a prírodného dedičstva

Poklady biodiverzity a prírodného dedičstva Národné parky Afriky

Afrika je kontinent, ktorý sa môže pýšiť niektorými z najúžasnejších prírodných parkov na svete. Tie zohrávajú kľúčovú úlohu v ochrane a uchovávaní bohatej biodiverzity a jedinečných prírodných prostredí na kontinente. Pre tých, ktorí túžia zažiť fascinujúce stretnutie s divokými zvieratami v ich prirodzenom prostredí, je návšteva s nami a našimi sprievodcami nezabudnuteľným dobrodružstvom.

Jeden z najznámejších národných parkov v Afrike je Národný park Serengeti v Tanzánii. Tento park je domovom najväčšej migrácie zvierat na svete, ktoré sa vydávajú hľadať nové pastviny a vodu. Serengeti je park bohatý na dravce, cicavce, ale aj hmyz a všetko ostatné. Má rozlohu 14 760 km² a užijete si ho s nami počas 2 dní. 

Ďalším fascinujúcim miestom je Národný park Kruger v Južnej Afrike. Tento rozsiahly park je domovom pre širokú škálu divokých zvierat, od veľkých piatich - slonov, levov, nosorožcov, leopardov a byvolov, až po mnohé ďalšie druhy cicavcov, vtákov a plazov. Tu nemáte problém uvidieť slávnu Big 5 počas jedného dňa.

Tí šťastnejší to majú za sebou už počas prvých 3 hodín. Kruger ponúka jedinečný safari zážitok a šancu vidieť divoké zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Je veľký 19 600 km², má 10 vstupných brán a odporúčame ho začať objavovať už v skorých ranných hodinách. 

Medzi ďalšie obľúbené a známe národné parky patria Národný park Maasai Mara v Keňi, Okavangská delta a Chobe v Botswane, a tiež Národný park Bwindi Impenetrable v Ugande, ktorý je domovom pre polovicu svetovej populácie horských goríl a patrí medzi tie najmenšie s rozlohou 331 km².

Prikladáme aj menší rebríček národných parkov podľa ich veľkosti:

  1. Julius Nyerere NP - donedávna Selous Game Reserve (Tanzánia) - 55 000 km²
  2. Central Kalahari Game Reserve (Botswana) - 52 000 km²
  3. Namib Nankluft Park (Namíbia) - Viac ako 49 000 km²
  4. Niasa Reserve (Mozambik) - 42 000 km²
  5. Kafue National Park  (Zambia) - 22 400 km²
  6. Etosha National Park (Namíbia) - 22 270 km²
  7. Kruger National Park (Juhoafrická republika) - 19 600 km²
  8. Luvushi Manda National Park (Malawi) - 15 000 km²
  9. Serengeti National Park (Tanzánia) - 14 763 km²
  10. Hwange National Park (Zimbabwe) - 13 700 km²

Uvedomte si, prosím, že veľkosť národných parkov môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, ako sú administratívne hranice, ochranné opatrenia a prírodné podmienky. Preto sa veľkosť parkov môže v niektorých prípadoch meniť alebo prispôsobovať na základe ochranných opatrení a v súvislosti s ochranou divokých zvierat a prírodných prostredí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: