Politický systém Mexika

Politický systém Mexika

Vedeli ste, že Mexiko, alebo inak nazývané aj Spojené štáty Mexické, tvorí až 31 štátov a dištrikt hlavného mesta? Na našom BUBO zájazde Mexiko veľký okruh prechádzame až 12 z nich. Naše zážitky lovíme od hlavného mesta Mexico City až po ďalekú Quintana Roo.

Mexiko je federatívna republika, ktorá sa riadi ústavou z roku 1917. Krajina je rozdelená na štáty s prezidentom ako hlavou štátu a vládu s Kongresom, ktorý je zodpovedný za tvorbu zákonov. Prezident Mexika je aj predsedom vlády a je volený na šesťročné obdobie bez možnosti znovuzvolenia. Súčasným prezidentom je Andrés Manuel López Obrador, ktorý je vo funkcií od roku 2018.

Legislatívna zložka vlády v Mexiku je dvojkomorová, pozostáva zo Senátu a Poslaneckej snemovne. Senát má 128 členov, ktorí sú volení na šesťročné obdobie. Poslanecká snemovňa má 500 členov, ktorí sú volený na trojročné obdobie.

Súdna zložka vlády v Mexiku je nezávislá od ostatných zložiek a je zodpovedná za výklad a presadzovanie zákonov. Najvyšší súd v krajine tvorí 11 sudcov, ktorých vymenúva prezident a schvaľuje Senát.

V Mexiku funguje systém viacerých strán, v ktorom sa o moc uchádza niekoľko politických strán. Hlavnými politickými stranami v Mexiku sú Hnutie národnej regenerácie (MORENA), Inštitucionálna revolučná strana (PRI), Strana národnej akcie (PAN) a Strana demokratickej revolúcie (PRD).

Celkovo je politický systém Mexika navrhnutý tak, aby podporoval demokraciu, s rovnováhou moci medzi výkonnou, zákonodarnou a súdnou zložkou, aby sa zabezpečilo, že žiadna z nich nebude príliš mocná.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: