Prečo sú domčeky v Nórsku (a vo Švédsku a Fínsku) červené?

Prečo sú domčeky v Nórsku (a vo Švédsku a Fínsku) červené?

Počas našej cesty Nórskom prechádzame krásnou prírodou, ktorej tvar neodmysliteľne dopĺňajú červené domčeky roztrúsené po celej krajine. Za červenou farbou sa skrýva príbeh siahajúci až do 16. storočia, konkrétne do švédskeho mestečka Falun. 

Červená farba vznikla ako vedľajší produkt ťažby medi vo Falune. Farba sa vyrába privedením vodu do varu a pridaním pšeničnej, resp. žitnej múky, ľanového oleja a zmiešava sa s červeným farbivom získaným z Falunských medenných baní. Dodnes má ochrannú známku a na tomto mieste môže ťažiť iba jediná spoločnosť - Stora Kopparbergs Bergslags AB. 

Prečo je farba červená? V medených doloch prebieha minzeralizácia. Ruda, z ktorej sa farbivo získava, obsahuje málo medi, časom zvetráva a vytvára červený mul. Táto zmes obsahuje aj limonit (vodnatý oxid železitý), oxid kremičitý a zinok. Kombinácia týchto všetkých prvkov impregnuje drevo. Limonit je pôvodne žltej farby, keď sa ale zahreje, zčervená. 

Pri výrobe farby už v 17. storočí sa zistilo, že táto kombinácia prvkov a finálny výsledok - krvavo červená masa - výborne konzervuje drevo, chráni ho pred navlhnutím a pôsobí vodeodolne. Tieto vlastnosti sú v škadinávskom počasí esenciálne. 

Počas 17. a 18. storočia boli červené domy symbolom bohatstva, nakoľko im boli predlohou tehlové domy v kontinentálnej Európe. Až v 19. storočí sa červená farba rozšírila na vidiek. 

Aby sa v tomto období odlíšili bohatší sedliaci, začali si maľovať svoje domy na žlto. Často si namaľovali napríklad aspoň jeden z domov v usadlosti na žlto (sedliacke usadlosti mávali často viac domov, každý mal svoju funkciu) a ostatné potom na červeno. 

Falunská červeň, ako sa jej dnes hovorí, sa vďaka svojim vlastnostiam rozšírila v 19. a 20. storočí aj za hranice Švédska, konkrétne do Nórska a Fínska. Červené domčeky sú preto dodnes symbolom Škandinávie a my ich počas našich ciest uvidíme naozaj na každom rohu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4555
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: