Prelomové referendum na Kube

Prelomové referendum na Kube

Kubánci v nedeľu (25. 9.) v prelomovom referende odhlasovali legalizáciu manželstiev a adopcií osôb rovnakého pohlavia, umožnili náhradné tehotenstvá a poskytli väčšie práva nebiologickým rodičom.

Podľa volebných činiteľov sa na referende zúčastnilo takmer 6 miliónov Kubáncov (okolo 69 % oprávnených voličov). Hlasovacie hodiny sa predĺžili aj v niektorých volebných miestnostiach v dôsledku silných dažďov z tropickej búrky, ktorá práve prechádza Kubou, s pomenovaním Ian.

Posledný týždeň kampaň zaplavila televíziu, rádio a sociálne médiá správami za rovnosť, spolu s bilbordmi, verejnými zhromaždeniami a tweetmi prezidenta Miguela Diaz-Canela, ktoré vyzývali Kubáncov, aby hlasovali „za demokraciu“. Tento návrh však kritizovali predstavitelia katolíckej a evanjelickej cirkvi.

Oficiálny postoj k homosexualite sa za posledných 20 rokov po desaťročiach prenasledovania výrazne zmenil.

V roku 2019 sa vláda snažila začleniť manželstvá osôb rovnakého pohlavia do novej ústavy krajiny, ale po kritike zo strany cirkvi ustúpila. Konferencia biskupov sa opäť postavila proti súčasnému návrhu.

Niektorí uvádzajú, že referendum o manželstvách osôb rovnakého pohlavia je "najdôležitejšou legislatívou v oblasti ľudských práv" na Kube od revolúcie v roku 1959.

Od februára do apríla sa uskutočnilo viac ako 79 000 stretnutí s cieľom uľahčiť verejnú diskusiu o rodinných právach. To viedlo k úprave viac ako polovice pôvodného textu.

Celé referendum bolo prelomové aj vďaka tomu, že na Kube majú občania málokedy možnosť vyjadriť sa v takomto ľudovom hlasovaní.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4540
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3630
K

Amerika  

Južná Amerika, Kuba, Peru


náročnosť

12 dní

Trvanie

4279
Kuba pred a po Fidelovi Prémiový blog

Prémiový blog Kuba pred a po Fidelovi

Na Kube som bol po prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi a vtedy som sem lietal pravidelne. Následne však prišla dlhá pauza a na Kubu som sa vrátil…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: