Prezident Somálska - Hassan Sheikh Mohamud

Prezident Somálska - Hassan Sheikh Mohamud nedeľné voľby v Mogadišo

Jedna z mojich expedícií mieri tento rok do Somálska. Dnes, v nedeľu, tu prebiehajú voľby. Je zaujímavé, že o budúcnosti celej krajiny – o hlave výkonnej hlavy štátu – tu rozhoduje 328 ľudí – členov parlamentu. „Demokracia musí byť riedená“ myslia si evidentne v Somálsku. Problém s týmito 328 ľuďmi je to, že sa vie, že militantné hnutie al Šabab má mnohých z nich na výplatnej páske. Toto hnutie pokladá všeobecne tento druh volieb za nemoslimský, a teda haram. „Hlavné mesto Mogadišu je dnes úplne v lock downe, nemôžeme sa hýbať. Takto to nebolo ani raz počas corony...“ vysvetľuje mi môj známy, ktorý sa v Mogadišu narodil a ktorý pre BUBO realizuje tu v Somálsku zájazdy už vyše desaťročie. „Ľubo, zatiaľ vedie Said Abdullahi Deni, z Puntlandu, kam sa chystáš na expedíciu na najvýchodnejší bod Afriky. To je pre Teba dobrá správa!“ No neviem v čom, veď víťaz sa bude musieť vysporiadať s dopadom pokračujúceho sucha, v ktorom 3,5 miliónu Somálčanov podľa OSN hrozí veľký hladomor. Skôr si myslím, že vyhrá Sharif Sheikh Ahmed, ale môj favorit je Hassan Sheikh Mohamud.
Apropos, v Somálsku sa od roku 1969 nekonali demokratické voľby. Toto je iba tretí raz, kedy sú voľby v Somálsku; predtým sa museli konať v Keni.
Od roku 1969 po každom hlasovaní nasledoval prevrat, diktatúra a konflikt zahŕňajúci klanové boje. Apropos, voľby sa mali konať už minulý rok, kedy skončilo volebné obdobie Farmaaja (Mohamed Abdullahi Mohamed), no voľby sa odkladali.
„Dnes sa volí v letiskovom hangári, v stráženom tábore Africkej Únie, Halane. Tam sme spolu boli“ dozvedám sa „V stredu tu vybuchla bomba“ pokračuje, ako keby nič.
 
Al- Šabab, islamistická militantná skupina napojená na al-Káidu naďalej ovláda veľké časti krajiny a vykonáva časté útoky v Mogadiše, ale aj inde.
Federálnu vládu v boji proti aš-Šabáb podporuje Africká únia s cca 18 000 vojakmi a Organizácia Spojených národov.
Moja expedícia ide na miesta, kde ešte noha Slovákov nestála. Do Somálska sa dá cestovať, ak človek vie ako, no ísť ďalej je ťažké. Ja sa chcem o to tento rok pokúsiť: Expedícia: Najvýchodnejší bod Afriky.


 Doplnenie: V pondelok ráno sú už známe výsledky a vyhral Hassan Sheikh Mohamud. Nech to krajine prinesie mier a prosperitu!


Foto: Voľby, na ktorých som sa v Somálsku zúčastnil pred mnohými rokmi


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Džibutsko, Somálsko, Eritrea, Sudán

27.11. → 14.12.

náročnosť

18 dní

Trvanie

10560
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Somálsko - krajina pirátov a obrezaných žien Prémiový blog

Prémiový blog Somálsko - krajina pirátov a obrezaných žien

Symbol absolútneho chaosu, kde je 99% žien obrezaných a chlapi len žujú cat - ak neprepadávajú lode. Čo potrebuješ vedieť o tejto čudesnej krajine?

10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny: