Prvý muž, ktorý obehol celú Afriku

Prvý muž, ktorý obehol celú Afriku Russ Cook či Hardest Geezer

Afrika je po Ázii druhým najväčším kontinentom našej planéty a prebehnúť ju celú od najjužnejšieho bodu po najsevernejší je zdanlivo nemožná misia. Naschvál však používame slovo zdanlivo, keďže tento úspech sa v apríli podarilo dosiahnuť Britovi menom Russ Cook. Muž prezývaný „The Hardest Geezer“ sa stal prvým človekom, ktorý obehol celú Afriku. Ako sa mu to podarilo?

V roku 2023 (presnejšie 22. apríla) začal dnes už 27-ročný vytrvalec a rodák z Worthingu (Anglicko) svoj beh od Cape Agulhas. Ide o najjužnejší bod Afriky ležiaci v Juhoafrickej republike, kde sa „stretávajú“ Atlantický a Indický oceán. Za cieľ si dal dostať sa do Tuniska a bodu Ras Angela, kde zase leží najsevernejší cíp čierneho kontinentu.

Viacerí neverili, že sa mu to podarí. O necelý rok neskôr – po tom, čo odbehol 16 000 km za 352 dní a celkovo prešiel 16 afrických krajín – tento cieľ splnil 7. apríla 2024. Aj napriek tomu, že dostával počas svojho dobrodružstva pod nohy jedno poleno za druhým.

Cook sa stal obeťou ozbrojeného prepadnutia v Angole, v Konžskej republike ho zase držali muži s mačetami, nevyhol sa problémom s vízami či dokonca strate pasu. V Nigérii zase bojoval s bolesťami chrbta, v Alžírsku musela zasiahnuť britská ambasáda, aby mu vybavila povolenie pre vstup do krajiny. Jeho beh tak bol neustále prerušovaný rôznymi nepríjemnosťami.

Brit, pre ktorého je príznačná oranžová hriva i brada, sa však nenechal zlomiť. V prepočte na drobné zabehol akoby 385 maratónov a svojím behom zároveň navštívil krajiny ako JAR, Namíbia, Angola, veľké i malé Kongo, Kamerun, Nigéria, Ghana, Togo, Benin, Pobrežie Slonoviny, Guinea-Konakry, Senegal, Mauretánia, Alžírsko a Tunisko. No povedzte, nechceli by ste zažiť takéto africké dobrodružstvo?

Po dobehnutí do cieľa v Tunisku, pri ktorom ho sprevádzali mnohí jeho priaznivci, pre médiá povedal s typickým britským humorom, že je „trochu unavený“. Za sebou však už má podobné výzvy, napríklad beh z Istanbulu do Londýna či vyskúšanie si, aké je to byť týždeň pochovaný zaživa.

Cookov obdivuhodný výkon má aj charitatívny rozmer – vďaka tomuto behu vyzbieral na charitu zhruba 760 000 eur. Získal tiež mnohých fanúšikov, s ktorými oslávil svoj úspech v tuniskom Bizerte gigantickou párty.

FOTO: https://twitter.com/hardestgeezer


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: