Putovanie za najlepšou čokoládou sveta.

L

Lubo z BUBO

Aj takto by sa dala nazvať cesta Beneluxom. Holanďania obchodovali s čokoládovými bôbami od 17 stročia, cez ich ruky prechádzali tie najlepšie suroviny. Veď Holanďania boli vo svete pred Francúzmi a Britmi a čokoláda v Európe nikdy nerástla a bolo ju treba dovážať z ďalekého sveta. V roku 1801 sa v Amsterdame narodil neskorší chemik a výrobca čokolády Coenraad Johannes van Houten , ktorý tzv. “holandským procesom” zmenil všetko. Čokoláda sa dovtedy užívala poväčšine ako nápoj (s mliekom), no Konrad ju zbavil horkosti a vytvoril tuhú čokoládu ako ju poznáme dnes. Z kyslého pH čokoládu alkalizoval na neutrálnu (pH 7), ba niekedy až na pH 8 (zásadité). Prevážam sa na bicykli dnešným Amsterdamom hore dole, no nenachádzam čokoládovne ako v Brusseli, ale skôr coffee shopy. Samozrejme v Amsterame nájdete všetko, ale chcem povedať, že tá úžasná atmosféra mesta nahráva inej plodine, nie kakaovým bôbom. V hladaní najlepšej čokolády sveta sa treba vybrať ďalej. Luxemburg je hlavným mestom Luxemburska. Na počet obyvateľov je tu jedna z najväčších koncentrácii Michelinských reštaurácii vo svete. Všetko čo sa týka luxusu, výnimočného vína, sektu či čokolády tu nájdete. Luxembursko je známe jedným z najväčších HDP na obyvateľa na svete. Väčšie než Švajčiarsko či Nórsko. Luxemurčania a nielen politici si môžu teda kvalitu dovoliť. Naše kroky mieria tak ako kroky každého turistu na “najkrajší balkón Európy”, nad údolím Vallé de Pétrusse a následne k palácu veľkovojvodu. Pred vstupom pochodujú stráže v tradičných uniformách a aspoň je čo fotiť. Fotí sa však ťažko, vyrušuje ma neuveriteľná vôňa čokolády. Priamo oproti dverám do paláca je vstup do paláca čokolády. “ Koho to mate zarámovaného na obraze?” pýtam sa predavačky. “Veľkovojvoda s manželkou, tam z oproti” kývne hlavou. Čokoládovňa je malá no veľmi útulná. Aj gýčový biely jeleň sa sem hodí a je jasné, že toto je naschval, aby priestor nevyznel sterilne. Staré lustre, torty a tá vôňa … Keď tú čokoládu ochtním som v siedmom nebi, toto sa nedá porovnať s tým, na čo som zvyknutý. Je to ako “čučo” a Bordeaux 99 bodov Roberta Parkera. Priepastný rozdiel. Kúpil som čokoládu za 10 euro a ani neviem akú. Tá chuť ma šokovala a prinútila venovať sa tejto problematike viac. Nedávna “luxemburská štúdia” preukázala, že tí čo jedli čokoládu boli mladší, aktívnejší a mali vyššie vzdelanie než tí čo čokoládu odmietali ako niečo nezdravé. Toto je možno šokantné, lebo na Slovensku čokoládu odmieta mnoho mladých mamičiek ako veľké zlo aj dnes. Toto by si v Belgicku teda nemohli dovoliť. Belgičania sú na svoju čokoládu veľmi hrdí a zbožňujú ju. Všetci tvrdia, že tá najlepšia na svete je Belgická. Ťažko povedať, ceny vyhrávajú napríklad aj francúzske čokolády, ale aj čokolády z Toskánska. Každopadádne Belgičania boli tí čo vynašli pralinky (plnená čokoláda). Bola to firma Neuhaus., ktorá funguje od roku 1857. Keď sa rozprávam s majiteľkou hotela v ktorom bývame a do ktorého sa vchádza cez obchod s čokoládou ako to je, odpovedá “Máme fabričku kúsok od Brugg. Prečo sme my v Belgicku najlepší? Samozrejme suroviny dovážame. No máme tie zručnosti!!! Zručnosti, to know how je to čo nás odlišuje. Plus moja čokoláda sa vyrába ručne, žiadne stroje, všetko je ručné. Belgická čokoláda je najlepšou a každý to vie” dodáva s nonšalantným úsmevom. Kávu mi nalieva do nádherného porcelánu a steny budovy zo 17 storočia zdobia fotografie jej predkov. Belgické centrá miest sú plné čokoládovní. Nájdete tu aj 3 čokoládovne vedľa seba. Je neuveriteľné ako sa môžu všetky uživiť. Ako si vybrať? Godiva je skoro na každom hlavnom námestí Flámskeho mesta. No mne sa páčia tie menšie čokoládovne. V Bruggách sme dostali odporúčanie na Dominiquea Persoone. Tiež ako naša pani domáca vyrába čokoládu kúsok od mesta a v meste robí iba minimálnu produkciu. Dominique cestuje po celom svete aby objavil nové chute. Vchádzame do jeho obchodíka kde sa čokoláda vyrába priamo pred našimi očami. Miesi ručne tvaruje. Reklama “čerstvá čokoláda” je teda namieste. Ochutnávame slaninovú čokoládu, potom marihuanovú, jahôdkovú a zvláštnosťou sú čokolády, ktoré majú 3 rôzne druhy plnenia, začne sa lekvárom, potom je to kakao a nakoniec oriešok a tie chute sa po zakúsnutí skvele prepoja. Alebo je to čokoláda tvaru čiernej lebky, či červených úst. Čokolády so svetovými názvami mám rád, presne viem o čom to je a keď som okúsil Havanu, či Tokio, Marrakesh, Bangkok, tak som sa zrazu v tom milieu ocitol. Je fakt dobrý. Dominique je čokoládovou celebritou, ktorá šokuje. Sám seba nazýva, Chock – o – lataire či tak nejako. Dominique robí svoju prácu 20 rokov, robí čokoládu aj pre Rolling Stones, a aj tento rok získal zlato –International Chocolate Award, Gold, 2016. Má aj single origine čokolády, čosi ako má whisky single malt a zaujala ma čokoláda z Vanuatu, ktorú som videl po prvý raz. Na Vanuatu som bol vo fabričke na kávu a bola skvelá, sopečná pôda Pacifických exotických ostrovčekov je cítiť exotikou v každom dúšku a tu pri Dominiquovej čokoláde v každom zakusnutí. Ak nemáte možnosť navštíviť luxusné čokoládovne v Bruggách či Antwerpách, objednajte si najlepšiu čokoládu sveta na thechocolateline.be

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Belgicko

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO Covid garancia v cene

Preplatíme vám test aj domácu karanténu