Čakajte prosím...

Čo o ňom vieme? Brussel vládne Európe a Flámy sa hádajú s Valónmi. Poznáte nejakého známeho Belgičana? Určite poznáte cestovateľa a dobrodruha Tin Tina a detektíva Hercule Poirot. Nevadí, že sú vymyslení, Belgičania sa doteraz hádajú či je Tin Tin Valón a Poirot Flám. Otec autora Tin Tina (Georges Prosper Remi )bol Valónom, no matka bola Flámka. Agatha Christie vytvorila Poirota a ten sa mal narodiť v Spa (mesto po ktorom sa dnes volajú všetky spa-čka) a to je vo Valónsku, no mnohí tvrdia s vážnou tvárou, že je z Brusselu. Tento veľký problem značne charakterizuje dnešné Belgicko. Sú to vzdelaní a kultivovaní ľudia, no nikto neustúpi ani o piaď. Poznáte však živého známeho Belgičana? Čo takto maliari Pieter Paul Rubens, Pieter Breughel, či surealista Rene Magritte. Určite poznáte hercov Audrey Hepburn a Jean-Claude Van Dammea. Či 5 násobného víťaza Tour de France Eddy Merckxa. Títo ľudia veľmi dobre reprezentujú svoj národ. Podobne ako ho charakterizuje jedlo. French fries sa volajú francúzske iba omylom. Mali by sa volať belgické. Hranolky tu predávajú všade. Do malej bagety vám dajú malú fašírku a na to kopu hranoliek a majonézu a kečup, horčicu iba málo kedy. Bageta s hranolkami je vrcholom, no hranolky sú v Belgicku skvelé. To isté platí o wafliach, ktoré sú tu o trošku hrubšie a sladšie a taktiež sa považujú za národný poklad. Čokoláde sa venujem v zvláštnom príspevku na tomto BUBO Fóre. Belgičania sú presvedčení, že tá ich je najlepšia na svete. Toľko čokoládovní čo v belgických mestách neuvidíte nikde inde na svete. Čokoláda so slaninovou príchuťou, tony skvelej čokolády, o ktorej sú Belgičania presvedčení, že je to prírodný liek. A pivo ktorému sa budem venovať zvlášť taktiež. Belgicko je “najpivovejším” národom sveta. Bol som v obchode, kde predávajú 11 000 druhov piva (jedenásťtisíc). Keby ste každý jeden deň vypili 10 pív, tak by vám ochutnať všetky trvalo 3 roky. No Belgicko je na jedlo omnoho lepšie než Holandsko či Nemecko, či Slovensko. Geniálne mušle, aj keď tie z Atlantického pobrežia francúzska sú u mňa jednotkou. Stoverij (hovädzie na pive), úhor s bylinkami či rajčína s krevetami. Všetko bolo vždy výborné a intímnu blízkosť Francúzska jednoducho cítiť. Veliké známe stavby ako Eifelovku tu nenájdete. Atómium je asi najbizardnejšou budovou kontinentu a pišajúci brusselský chlapček (Manneken) je ešte menší než predpokladáte. No Bruggy sú zasa krajšie než si viete predstaviť, úžasné. A Belgičania sú hrozne fajn, otvorení a seriózny zároveň. Majú to najlepšie od Francúzov a Nemcov. Nenafukujú sa, no sú vtipní. Opakovane mi hovorili, že my na Slovensku sa máme, lebo ideme hore a to je dobré. No sú hrdí a napriek nezrovnalostiam dvoch komunít si budujú svoju identitu a chcú sa odlíšiť. Aj keď je Belgicko malé, rovinaté a upršané, je chutné a zaujímavé. A keď ho spojíte s historicky a kultúrne príbuzným Luxemburskom a Holandskom máte jednu nádhernú cestu Beneluxom. Na malom území ulovíte vela zážitkov, ktoré sú unikátne iba a iba pre tento region.



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Belgicko