Radná sieň Kubbealti Topkapi

Radná sieň Kubbealti Topkapi

Prvá radná sieň bola drevená budova postavená za vlády sultána Mehmeda Dobyvateľa (1451-1481). Súčasná verandová radná sála bola prestavaná podľa plánov hlavného architekta Aladina v rokoch 1527 až 1529 za vlády sultána Süleymana Nádherného a v rôznych obdobiach prešla rekonštrukciou. Budova nadobudla súčasnú podobu po rekonštrukčných prácach v roku 1792 počas vlády sultána Selima III., kedy pribudli pozlátené mreže a rokokové reliéfne dvere. Na fasáde neskôr pribudli epigrafy sultána Selima III. a sultána Mahmuda II.

Kubbealti, kde sa diskutovalo o štátnych záležitostiach, pozostával z troch divízií: z Imperiálnej Rady; Kancelárie Rady, kde boli rozhodnutia zaznamenané; a Defterhane, kde boli archivované registre a iné dokumenty. Rada zasadala štyrikrát týždenne a pozostávala z veľkovezírov, kubbealtských vezírov, ako aj anatolských a rumelských sudcov a zástupcov armády. Stretávali sa, aby diskutovali o štátnych záležitostiach a potom predložili svoje rozhodnutia sultánovi.

Ďalšími členmi rady boli: nisanci (hlavný kaligraf), defterdar (hlavný pokladník), reîsü'l-küttäb (vedúci úradu rady), tezkireci (tajomníci vezírov) a úradníci. Diskutovali sa hlavne politické, administratívne, finančné a zvykové záležitosti, ako aj dôležité prípady týkajúce sa verejnosti. Ďalej sa hala využívala na prijímanie veľvyslancov veľkovezírom, a svadobné obrady sultánových dcér.

Žiaden zo sultánov sa osobne nezúčastnil na stretnutiach Kubbealti. Sledovali stretnutia spoza mrežového okna z vedľajšej miestnosti. Ak by sa urobilo nesprávne rozhodnutie, alebo by sa im nepáčilo, zatiahli by záves okna, a tak by ukončili schôdzu. Veľkovezír a vezíri by sa potom rýchlo presunuli do poslucháčskej sály, aby predstúpili pred sultána s cieľom vyriešiť danú záležitosť.

Vďaka tomu sultán mal prehľad o opatreniach, ktoré príjimala Rada a mohol tak zabrániť proti nespravodlivosti proti jeho ľudu. Kubbealti obsahuje mnoho symbolických objektov reprezentujúcich spravodlivosť Osmanskej ríše. Pri návšteve paláca Topkapi určite Kubbealti nevynechajte. Napríklad na BUBO zájazde do Turecka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1427 2195€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

850
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: